Blijf op de hoogte

 

 

Onze keuze


 

Brussel duidt Commissaris voor Europa aan       

De Brusselse regering duidde sinds 9 oktober 2014 Alain Hutchinson aan als Commissaris voor Europa en de Internationale Organisaties. Zijn taak:  het onthaal van alle internationale organisaties zodat zij zich verder kunnen ontplooien in harmonie met de verdere ontwikkeling van het Gewest en  met de behoeften van zijn bewoners.

 

De Commissaris wordt het zogenaamde ‘Single Point of Contact’ voor alle betrokken partijen en zal adviezen formuleren voor de Brusselse regering. Zijn advies zal worden gevraagd voor alle projecten van publieke overheden met een impact op de internationale organisaties. De Commissaris zal tenslotte een Expat Welcome Desk aanbieden aan nieuwe internationale burgers en het Gewest vertegenwoordigen in het kader van het Federale zetelbeleid.

 

Daarmee neemt het Commissariaat een deel van de taken en het personeel van Europe.Brussels over. De overige personeelsleden van Europe.Brussels worden binnen afzienbare tijd overgedragen naar het nieuwe Brussels Agentschap voor Toerisme waar zij de sensibiliseringsopdracht zullen verderzetten.

 

Meer info op www.commissioner.brussels

 

De EU in Brussels … ontdek je met een GPS-rally

Honderden leerlingen uit de Brusselse secundaire school ontdekken tijdens de maanden maart en april (opnieuw) de Europese Unie dankzij de ludieke en interactieve GPS-rally van Europe.Brussels in de Europese buurt!

 

De (gratis) rally heeft ‘Europa in Brussel’ als thema en richt zich nu alweer voor het vijfde jaar op leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar. Gewapend met een tablet gaan ze op ontdekking in de Europese buurt door op vragen te antwoorden en allerlei proeven uit te voeren. De tocht begint in het Brussels Info Place in het centrum en leidt de leerlingen langs het Koninklijk Paleis en het Europees Parlement naar de andere Europese instellingen zoals de Europese Raad en de Europese Commissie om te eindigen in de kantoren van Europe.Brussels waar een laatste praktische proef test hoeveel ze nu precies onthouden hebben van hun ontdekkingstocht.

 

Meer info op de website van Europe.Brussels of stuur een mail naar info@blbe.be.

 

Nieuw: financiële bijdrage voor niet-EU-burgers  

Sinds 2 maart dienen niet-EU-burgers die een verblijfsvergunning  bij de Dienst Vreemdelingenzaken aanvragen eerst een geldsom te betalen die de administratieve kosten dekt. De Welcome Desk legt uit.

 

  • Toepassingsgebied? De vergoeding is verplicht voor elke non-EU-burger. Uitzonderingen bestaan onder andere voor een verblijf om medische redenen of een familiehereniging met een niet-Belgische Europese burger.
  • Belang? Bij gebreke aan betaling kan de gemeente uw dossier niet behandelen aangezien de Dienst Vreemdelingenzaken het enkel naar uw gemeente zal overmaken na ontvangst van  het correcte bedrag.  Bij onvolledige betaling krijgt u een  uitstel van 30 dagen.
  • Bedrag? Het bedrag varieert in functie van het type verblijfsvergunning en schommelt tussen de €60 en €215. Check dus goed op voorhand welk type verblijfsvergunning u nodig heeft.

Meer informatie vindt u op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken

 

Expat Bike Tours                

Zin om de hoofdstad per fiets te ontdekken? Dat kan met Cactus & Co die een geleide fietsrondleiding voorstelt in het Engels op 19 april aanstaande.

 

De fietstocht laat u kennismaken met de Noordwijk, Molenbeek, Anderlecht, Sint-Gillis en eindigt tenslotte in het centrum van de stad. Het gaat om meer dan een gewone toeristische rondtocht. De gids leert u enkele stadsgeheimen kennen, hoe te leven met een fiets in de stad en geeft ten slotte enkele tips voor wandelingen en activiteiten voor fietsers in Brussel.

 

De tocht start en eindigt aan de hoofdingang van het Centraal Station, aan het Europakruispunt. Inschrijving is verplicht en gebeurt per mail op tours@cactus-co.be. Vermeld “expat bike tour” als onderwerp. U betaalt cash bij de start van de fietstocht.

 

Fietstocht Cactus & Co, 19 april van 14u tot 17u30, 20 euro (fietshuur inbegrepen) of 15 euro (zonder fietshuur). Meer info over Cactus & Co.

Onze suggesties

 

Penthesilea @ De Munt    

Met Penthesilea brengt De Munt de nieuwste opera - geschreven in opdracht van het operahuis zelf - én wereldcreatie van de meermaals gelauwerde componist Pascal Dusapin met onder meer mezzosopraan Natascha Petrinsky en bariton Georg Nigl in de hoofdrol.

 

Penthesilea vertelt het verhaal van de trotse koningin der Amazonen die deel neemt aan de Trojaanse oorlog om de moed van de Amazonen te bewijzen en na een complex en dodelijk spel van haat en liefde haar minnaar Achilles  in een moment van tragische zinsverbijstering met haar tanden verscheurt. Deze versie van het Griekse drama is van de hand van negentiende-eeuwse auteur Heinrich von Kleist (1808) die het onderwerp in de moderne tijd binnenbracht.

 

De muzikale leiding en de regie zijn respectievelijk in handen van Frank Ollu en Pierre Audi.

 

U kunt deze opera ook bij u thuis bekijken via live streaming en wel van donderdag 23 april om 20u tot woensdag 13 mei 2015

 

Gratis tickets: Europe.Brussels geeft drie duotickets weg voor de voorstelling op 4 april. Neem deel aan de wedstrijd!

 

 

Penthesilea, van 31 maart tot 18 april in De Munt. Meer info.


Chagall @ BOZAR           

Marc Chagall staat bekend voor zijn poëtische schilderijen vol levendige en lichte kleuren. BOZAR brengt op dit ogenblik een retrospectieve van het volledige oeuvre van de schilder.

 

Chagall, Witrus van geboorte en later genaturaliseerd tot Fransman, overleed op 97-jarige leeftijd en doorliep een zeer volledig artistiek parcours: van schilderkunst op uiteenlopende ondergronden, tot beeldhouwkunst en poëzie.  Onthecht van de realiteit als hij was, rekende hij zichzelf dan ook nooit tot een bepaalde beweging of school.

 

Hij navigeerde tussen het surrealisme en het neoprimitivisme en liet zich  inspireren door de joodse traditie en cultuur en z’n geboortedorp, maar vooral en in de eerste plaats door zijn dromen. Een aantal van de 200 tentoongestelde werken getuigen van zijn ontmoeting met de literatuur waaronder  de fabels van La Fontaine, terwijl andere dan weer zijn Russische periode illustreren.

 

Retrospectieve Chagall, tot 28 juni, BOZAR. Meer info.

 

Festival XS: theater, dans én circus!  

Tien voorstellingen ontdekken op één avond? Het kan en wel tijdens het Festival XS dat theater, dans én circus brengt in de zalen, kelders en zolder van het Théâtre National. Een synchronisatie van start en einde van de voorstellingen (die tussen de 5 en 25 minuten duren) zorgt ervoor dat je de verschillende voorstellingen kunt meemaken.

 

Onze tips:

 

  • Frozen: een beestachtige strijd tussen twee collega’s (theatercreatie)
  • Heretiques : een geobsedeerd trio vertelt over het dwangmatige van efficiëntie en rentabiliteit dat ons tot extremen brengt (dans)
  • L’événement : de personages wachten tot het publiek aankomt om in actie te schieten. Hoe zit het met onze fascinatie voor de vreemdeling en vanwaar de angst voor verandering? (danscreatie)

Festival XS, van 26 tot 28 maart, in het Théâtre National. Meer info.


Hopla: het festival van de circuskunsten!     

Het Circus ontmoet de Stad én haar inwoners in Hopla, het gratis Brusselse festival van de circuskunsten!

 

De negende versie van dit festival brengt zoals elk jaar voordrachten door verschillende circusgezelschappen en -artiesten, maar ook de jaarlijkse intitiatieworksop, de koorddanser op de VISMET en ‘L’Apéro Funambule’. Nieuw dit jaar is het gezelschap Bardaf Circus van 13 tot 17 april dat op tocht gaat doorheen verschillende Brusselse wijken.

 

Dit festival van de verwondering heeft vooral tot doel ontmoetingen te stimuleren binnen de circuswereld, die in volle expansie is,  en tussen de artiesten en de Brusselaars zelf. Het nodigt iedereen uit zichzelf te overtreffen en met een nieuwsgierige, respectvolle en verwonderde blik naar de wereld en de ‘andere’ te kijken!

 

Hopla Festival, van 13 tot 19 april in Brussel. Meer info.

 

Brusselse parken: gratis rondleiding!   

Zin om het groene Brussel te ontdekken? Van maart tot oktober neemt u gratis deel aan 13 rondleidingen in de Brusselse parken.

 

De rondleidingen tonen u de biodiversiteit van de Brusselse fauna en flora maar bieden ook een blik op het culturele patrimonium in en om de meest uiteenlopende parken in Brussel en wel van het Zavelpark in hartje Brussel tot het moerassige Elzenbos in Neder-Over-Heembeek. Brussel  is met 20% groenoppervlakte trouwens een van de meest groene Europese hoofdsteden.

 

De wandelingen gaan telkens door op zaterdag of zondag en duren anderhalf uur. Deelname is gratis maar aangezien het aantal deelnemers beperkt is, is voorafgaande inschrijving verplicht via milieuraadgeving@brucity.be of telefonisch op 02 279 33 10.

 

Rondleidingen in de Brusselse parken, van maart tot oktober 2015 in diverse Brusselse gemeenten. Meer info.

 

Kids met kidsgazette: Passa Porta for kids!

Het internationale literatuurfestival Passa Porta zet dit jaar op zaterdag 28 en zondag 29 maart ook voor kinderen mooie lees-, film- en theateravonturen op het programma en wel in samenwerking met hun partners BRONKS en Le Wolf.

 

Op zaterdag 28 maart lezen de bekende auteurs Gerda Dendooven, Mélanie Rutten en Fatima Sharafeddine hun beroemde boeken voor aan de kinderen  in het Frans, Nederlands en Arabisch in het programma  ‘Kleine verhalen voor een lange nacht.’  Daarvoor ontvangt het BRONKS-theater de kinderen in een sprookjesachtig decor!

Op zondag 29 maart kunnen kinderen vanaf 6 jaar op literaire ontdekkingstocht. Een geweldige jukebox vol verhalen staat voor hen klaar in Le Wolf en een selectie van de mooiste korte kinderverhalen wordt op groot scherm geprojecteerd in de BRONKS. Er zijn verder ook diverse lezingen in verschillende talen en theatervoorstellingen in het Nederlands en in het Frans.

 

Hier vind je elke week suggesties voor leuke uitstapjes met kinderen.

 

Passa Porta: internationaal literatuurfestival!  

Wat is de relatie tussen literatuur en (onze) tijd? ‘Now & Then’ is de rode draad in het internationale literatuurfestival Passa Porta.

 

Het festival begint vanavond met een interview van Nobelprijswinnaar J.M.G. Le Clérzio en sluit af op 29 maart met topauteur Ian McEwan. Passa Porta brengt tussendoor onder meer de ‘Lange nacht van het korte verhaal 2015’, begeleid door Ann Pierlé, een literair parcours voor blinden en slechtzienden, een gesprek tussen auteurs Dany Laferrière en Nancy Huston over tijd en literatuur en sluit traditioneel af op 29 maart met het literair parcours, zoals steeds de hoogdag van het festival, waarbij meer dan 100 auteurs hun lezers kunnen ontmoeten.

 

Passa Porta, van 26 maart tot 29 maart op diverse locaties in Brussel. Meer info.

 

Body Talk @ Wiels     

Seksualiteit, feminisme en het lichaam in het werk van zes Afrikaanse kunstenaressen. Body Talk in het Wiels Centrum voor Hedendaagse Kunst opent u misschien de ogen?

 

De tentoonstelling belicht het werk van een aantal Afrikaanse vrouwen die actief zijn sinds de late jaren 90 en tracht via hun werk begrippen als seksualiteit, feminisme en het lichaam te schetsen. Ze getuigen van een zwarte feministische kunst die in die periode ontstond en met het lichaam een traditie van strijdvaardigheid en vrije meningsuiting uitdrukt.

 

Body Talk is het resultaat van een samenwerking tussen een reeks buitenlandse kunstinstellingen zoals FRAC Lorraine, de Metz et Lunds Konsthall, de Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso para el Arte en het Institut français.

 

Body Talk, tot 3 mei in Wiels Centrum voor Hedendaagse Kunst. Meer info.