Blijf op de hoogte

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het Europe.Brussels Liaison Office en het Commissariaat voor Europa en de Internationale Organisaties. De Expat Welcome Desk van Europe.Brussels werd geïntegreerd in het Commissariaat voor Europa. De Cel Communicatie en Sensibilisering van Europe.Brussels wordt binnenkort overgeheveld naar een nieuw agentschap verantwoordelijk voor het toerisme en het imago van Brussel die ook de opdracht van sensibilisering van Europe.Brussels zal overnemen.

Onze keuze


 

Conferenties: de 10 Brusselse uitdagingen    

Wat zijn de grootste Brusselse uitdagingen voor de toekomst? In deze gratis cyclus van 10 conferenties houdt een gerenommeerd academisch expert telkens een uitdaging tegen het licht.

 

De volgende onderwerpen liggen nog op de plank: hoe bepaalt de Brusselse geschiedenis de toekomst van de stad, hoe kunnen we de Brusselse economische paradox oplossen en welke stadsplanning heeft Brussel nodig? Wat met de superdiversiteit en kunnen we een ecosystemische visie ontwikkelen voor deze stad? De conferenties kaarten tenslotte ook de “socio-spatiale” fragmentarisering van Brussel aan, het multilinguisme en de Europese dimensie aan.

 

Voor het grote publiek gaan de conferenties door op maandagavond en ze worden dan op dinsdagochtend gevolgd door een seminarie voor een 30 experten over hetzelfde onderwerp.

 

Tien grote uitdagingen voor Brussel, een keer per maand op maandag van 18u-20u, Brussels Info Place, Koningsplein 10-11, 1000 Brussel. Eerstvolgende conferentie op 27 april. Meer info.

 

Uw sportproject met Hêbê  

Alle sportfans opgelet: Hêbê, netwerkvereniging van Brusselse expats, doet een oproep voor nieuwe sportprojecten!

 

Iedereen, expat of niet, is welkom bij Hêbê dat dus een oproep doet om nieuwe sportactiviteiten op te starten binnen de vereniging. Of het nu om golf, tennis, badminton, basketbal, snelwandelen of nog een andere sport gaat, de vereniging steunt de initiatiefnemers logistiek, financieel of op het vlak van communicatie.  Diens voetballiga heeft bijvoorbeeld ondertussen meer dan 41 gemengde ploegen met een echte gemeenschapszin. Geïntesseerd? Neem contact op met Hêbê via info@hebe.eu.

 

Hêbê is een gemeenschap van meer dan 2000 expats die de hoofdstad ontdekken via bijvoorbeeld het theater, voetbal of via feestjes, allemaal met de bedoeling meer Brusselaar te worden. Ze is opgericht door vroegere stagiairs van de Europese Commissie en hebben ondertussen de Hêbê League (voetbal), Hêbê Socials (sociale events), Théâtre Hêbê (theater) en Brusselse rondleidingen in samenwerking met de Brussels Greeters een keer per maand.

 

Hêbê, The Expat Netwerk in Brussels. Meer info

 

Toeristenvisum  

U wilt niet-EU vrienden en familie uitnodigen? Dan vragen ze het best een visum C aan. De Expat Welcome Desk van de Commissaris voor Europa en de Internationale Organisaties legt uit.

 

  • Personen met een EU-nationaliteit: er is geen visum nodig en verblijf op het grondgebied is mogelijk gedurende drie maanden.
  • Personen met een niet-EU-nationaliteit: er is een visum C nodig of kortverblijf- of toeristenvisum, dat geldig is voor drie maanden. Het af te leveren document is bijlage 3bis, zijnde het bewijs van een borgstelling door een inwoner in België.

Te volgen procedure:

 

  • De borg vraagt de bijlage 3bis aan bij zijn gemeente.
  • De borg maakt het document bijllage 3bis over aan de visumaanvrager, samen met een attest van gezinssamenstelling, de drie laatste weddefiches en een brief waarbij hij de visumaanvrager uitnodigt.
  • De visumaanvrager doet de visumaanvraag binnen bij de Belgische ambassade in zijn land of de Dienst Vreemdelingenzaken indien die niet beschikbaar is.
  • De visumaanvrager doet een verklaring van aankomst bij zijn aankomst in België.

Growfunding: samen Brussel bouwen!                

Een stad bouw je toch samen? Growfunding.be is een crowdfundingplatform - in het Engels, Frans en Nederlands - dat een financieel én een sociaal draagvlak bouwt voor kleine en minder kleine stadsprojecten. Laat je inspireren!

 

Een paar voorbeelden van projecten : het Fujin Open Orchestra bouwt een participatief orkest met schitterende mobiele klanksculpturen; 'Gelukkig Zijn' brengt een ontroerende voorstelling met zang door anderstalige studenten Nederlands en het Feest van de Stadskip wil … de kip opnieuw introduceren in de stad! Of misschien geeft u liever Ishmaël een steuntje in de rug om konijnen te kweken?

 

Hoe werkt crowd- of in dit geval growfunding? Elke burger betaalt een grote of kleine bijdrage voor het project in ruil voor een grote of kleine tegenprestatie van het project. Bijvoorbeeld een concert, een CD of een ticket voor een maaltijd. Zijn er niet genoeg bijdragen om het project te financieren krijgt u gewoon uw geld terug. En u kunt natuurlijk ook zelf een project voorstellen! Meer info.

 

Onze suggesties

 

Gratis tickets: Kunstenfestivaldesarts!    

Het Kunstenfestivaldesarts is het 100% kosmopolitische kunstenfestival met internationale kunstenaars met een heel eigen, persoonlijke visie op de wereld met dit jaar als thema "De schoonheid en specificiteit van de levende voorstelling en de ruimte en de tijd die kunstenaars en toeschouwers met elkaar delen”.

 

Een greep uit de dertig kunstenaars en voorstellingen: de choreografe Marlene Monteiro Freitas stelt haar nieuwe verbluffende totaalspektakel ‘De marfim e carne’ voor; in de dansvoorstelling Archive probeert de danser Arkadi Zaides het Palestijns-Israëlische conflict te belichamen; in Marten Spangbergs La Substance, but in English modeleert de danser een utopische ruimte met lichamen en dansers. De jonge choreograaf Radouan Mriziga laat in -55 dan weer zijn heel eigen danstaal zien.

 

Gratis tickets! Europe.Brussels geeft voor maar liefst zes voorstellingen dubbeltickets weg. Doe mee aan de wedstrijd!

 

KunstenfestivaldesArts, van 8 tot 30 mei op verschillende locaties in Brussel. Meer info.

 

Theater Joséphina @ Riches-Claires           

Brussels theater voor anderstaligen? Joséphina is een theaterstuk met veel beweging en gebaren en een minimum aan gesproken taal. U begrijpt alles, ook zonder de talenkennis.

 

Alfredo is alleen in zijn appartement of toch niet? Joséphina sluipt er rond, maar wie is zij? Woordspelingen, gebaren en andere aanwijzigingen onthullen levensfragmenten en het staat de toeschouwer  vrij om een voorbije of ingebeelde relatie in elkaar te puzzelen of is het een verhaal van een gebroken of geïdealiseerd koppel.

 

La Compagnie Chaliwaté is een theatergezelschap dat telkens voorstellingen creëert in een kwetsbare, grappige of poëtische wereld. Ook Joséphina staat voor een subtiel spel tussen woord en lichamelijke uitdrukking.

 

Gratis tickets: Europe.Brussels biedt u drie duo tickets voor een voorstelling op 1 of 2 mei. Neem deel aan de wedstrijd!

 

Joséphina, van 23 april tot 9 mei, in het Centre Culturel des Riches-Claires. Meer info.

 

Comedy is everywhere @ Kermezzo(o)  

Komedie in al zijn dimensies en facetten: het festival Kermezzo(o) biedt u het hele gamma van one-man-show, maar ook circus, burlesque, cabaret tot goochelkunst. 

 

Het festival programmeert een 100tal voorstellingen. Wij maakten een selectie:

 

  • De voorstelling LIMBO is een bedwelmende live act van bijzonder charmante performers vol wonderbaarlijke prestaties en adembenemende danspassen.
  • De Carroussel des Moutons is een visueel spektakel vol poëzie, muzieknoten en … acrobatie!
  • OKIDOK  is een doofstomme, clowneske en acrobatische voorstelling, doorspekt met heel wat humor.

Het festival laat ook enkele jonge Belgische talenten in het one-man-showgenre aan het woord, zoals Pablo Andrès, Guillermo Guiz, Gui-Home et Abdel. Het buitenpodium, voor de gelegenheid Stoemmelings gedoopt, programmeert dan weer een aantal gratis concerten met jazz, soul, latino en hedendaagse Afrikaanse muziek.

 

Kermezzo(o), tot 2 mei in het Jubelpark. Meer info.  

 


Gratis caféconcerten met Stoemp! 2015     

Stoemp! is geen culinair festival maar wel een reeks gratis intieme caféconcerten om duimen en vingers af te likken en dat nog tot 27 mei. 

 

Het festival  brengt een mix van opkomend muzikaal talent en gevestigde waarden op typische Brusselse locaties. In de intieme sfeer van onder andere 10 authentieke cafés in het Brusselse, waaronder Le Cocq, het Rits Café of de Epaulé Jeté, geven de artiesten akoestisch of in een beperkte bezetting het beste van zichzelf.

 

Het festival programmeerde dit jaar reeds bekende namen zoals Marble Sounds, Eefje De Visser, Kiù JERÔME, High Hi, Ides Moon en Faces On TV  en geeft een kans aan nieuwe beloftes zoals Five Days of High Hi, Lohaus, Records, Fools And Dirty Lovers of Leonore.

 

Stoemp!, op diverse locaties in Brussel, nog tot 27 mei. Meer info.

 

Brussels Design Market voor … vintagefans!   

Vintagefans opgelet! De Brussels Design Market is het ideale rendez-vous voor verzamelaars van meubels en andere objecten uit de jaren 50, 60, 70 en (begin) 80.

 

Gedurende een weekend ontmoeten een honderdtal, professionelen maar ook de betere amateurs uit België, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Zaterdagnamiddag is voorbehouden voor verzamelaars, professionelen en de “betere” amateur; op zondag is het grote publiek welkom met meer democratische prijzen voor Scandinavische, Franse en Italiaanse meubelen maar ook keramiek, glas, collectoren en accessoires uit plastiek, metaal of hout.

 

Indien u u online registreert op de website maakt u kans op een gratis ingangsticket voor zondag.

 

Brussels Design Market, 25 en 26 april in Tour & Taxis. Meer info.

 

Kids met kidsgazette : Family Day op de Koudenberg 

Een groot feest in Renaissance-stijl voor het hele gezin en wel midden in de stad, onder de grond? Jawel en het gaat door op 17 mei van 10u tot 18u in de grondvesten van het voormalig paleis van Keizer Karel op de Koudenberg!

 

Het wordt een feestelijke dag waarbij het hele gezin teruggaat in de tijd en even leeft als in de Renaissance, verkleed als boogschutter, ridder of prinses. De dag biedt een erg leerrijk programma om van alles te ontdekken,  te genieten en te proeven, te dansen en vooral om niet te vergeten. Je kiest uit thematische spelletjes en workshops, een historisch buffet, een beginnerscursusje dans of een aantal geleide bezoeken.

 
Zondag 17 mei 2015 van 10 tot 18 uur
Koudenberg – Voormalig Paleis van Brussel (onder het Koningsplein). Ingang via het BELvue Museum.

 

Hier vind je elke week ideeën voor uitstapjes met kinderen.

 

Brussels Short Film Festival  

Het Brussels Short Film Festival, dat is 300 Belgische en buitenlandse kortfilms, een eclectische en originele programmatie, ontmoetingen met internationale genodigden, een Nacht van de Kortfilm en een dansavond.

 

De films dingen mee in drie categorieën: internationaal, nationaal en next generation met nieuwe, aanstormende talenten. Daarnaast worden 200 films voorgesteld in thematische seances: de MUSTS, die u zeker niet mag missen, TRAVELLING, stuk voor stuk uitnodigingen om op reis te gaan en ROCK ‘N ROLL dat staat voor totale fun en trash.

 

De 18de versie heeft twee nieuwigheden : gratis openluchtprojecties op de Kunstberg van 26 tot 28 april en een openingsceremonie in samenwerking met Balkan Trafik.

 

Brussels Short Film Festival, van 23 april tot 3 mei op verschillende Brusselse locaties. Meer info.

 

Pride: Parade & Festival!     

De holebi gemeenschap van België viert opnieuw feest op 16 mei met de Belgische Pride en vanaf 30 april het Pride Festival met een gay Manneken Pis, tal van filmvoorstellingen, concerten, debatten en tentoonstellingen.

 

Zo onthult Jean-Paul Gauthier - na de Mini-Pride - op 30 april het door hem ontworpen Manneken Pis-kostuum en in Cinematek start ‘s anderendaags een minifilmfestival onder de titel ‘Les Amitiés Amoureuses’. Dit jaar zijn er ook de gratis ‘Open Mic-concerten’ in het Regenbooghuis, een heus Afrikaans filmfestival, een koorconcert 'Sing for Pride! YOUR TV show', en natuurlijk allerlei debatten, tentoonstellingen en zelfs een ‘gay’tour van het Brusselse centrum. Top of the bill is natuurlijk de Gay Parade op 16 mei!

 

Pride Festival van 30 april tot 16 mei en The Belgian Pride op 16 mei. Meer info.