Blijf op de hoogte

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het Europe.Brussels Liaison Office en het Commissariaat voor Europa en de Internationale Organisaties. De Expat Welcome Desk van Europe.Brussels werd geïntegreerd in het Commissariaat voor Europa. De Cel Communicatie en Sensibilisering van Europe.Brussels wordt binnenkort overgeheveld naar een nieuw agentschap verantwoordelijk voor het toerisme en het imago van Brussel die ook de opdracht van sensibilisering van Europe.Brussels zal overnemen.

Onze keuze


 

Brussels Soundmap       

Hoe klinkt Brussel? De geluidskaart 'Brussels Soundmap' van ‘Brussel behoort ons toe’ (BBOT) schept de sfeer van de stad met opnames van bijvoorbeeld een stadspark, het geluid van de metro of een trein, een zwembad of een stadsvuurwerk.

 

De geluidskaart was oorspronkelijk een project in de afdeling Radio van de hogeschool RITS maar werd nu uitgewerkt met BBOT. Bedoeling is met deze kaart een landschap van de klank op te roepen om zo een beeld van de Brusselse diversiteit te geven dat dus meerstemmig, meertalig, herkenbaar, onuitgegeven, intrigerend, weergalmend, fluisterend, oorverdovend of onhoorbaar is!

 

U kunt zelf deelnemen door een geluidsopname in MP3-formaat door te sturen samen met een aantal gegevens via de website! Meer info

 

Reisdocumenten voor expats

U bent expat in België en gaat op reis? Zorg dan dat u de juiste documenten bij heeft om het land te verlaten én terug te keren. Een overzicht.

 

  • Niet EU-vreemdelingen : zorg altijd voor een geldig nationaal paspoort en een geldig Belgisch verblijfsdocument, zijnde een A-, B-, C-,D-, F- of F+kaart. Buiten de Schengenzone heeft u bovendien een geldig visum nodig dat verschilt van land tot land. Informeer u goed bij uw ambassade.
  • EU-vreemdelingen : zorg altijd voor een geldig paspoort, uw nationale identiteitskaart naast uw Belgisch verblijfsdocument, de E-kaart of E+kaart. Immers, dit laatste document is geen officieel identiteitsdocument en met name bepaalde vliegmaatschappijen zullen u weigeren als u enkel het Belgische verblijfsdocument kunt voorleggen. Buiten de Schengenzone heeft u bovendien een geldig visum nodig dat verschilt van land tot land. Informeer u goed bij uw ambassade.
  • EU-ambtenaren : neem altijd uw speciale identiteitskaart mee, samen met een nationaal en gelidg paspoort.   

Meer info.

 

REMINDER: gratis crowdfunding workshop! 

Zin om Brussel mee op te bouwen? Een laatste herinnering aan deze gratis workshop crowdfunding georganiseerd door Growfunding. Ideaal voor Brussellovers met creatieve ideeën.

 

De workshop leert u hoe u komt van een idee tot een growfunding project en hoe u een communicatieplan opstelt. De workshop gaat door op 3 september 2015 van 18u tot 21u bij Europe.Brussels, Oudergemlaan 63 1040 Brussel. Schrijf je in via info@blbe.be

 

Growfunding is een vorm van crowdfunding om inspirerende - kleine en minder kleine - stadsprojecten te financieren die vanuit de onderbuik van de stad opborrelen en gebaseerd zijn op formele en informele netwerken.

 

Growfunding workshop, 3 september van 18u-21u, Oudergemlaan 63 1040 Brussel. Schrijf je in via info@blbe.be 

 

Eat&Greet&Meet: European Canteen!                

Lunch op een origineel picknick-meubel, bedoeld om nieuwe mensen te leren kennen. Dat is European Canteen, het stadsexperiment dat op een aantal pleinen van de Europese wijk een nieuw  gebruik van de publieke ruimte wenst uit te testen, samen met de gebruikers en bewoners van de buurt. 

 

Van juni tot september worden daarom modulaire picknick-tafels of “mama-canteens” geplaatst én regelmatig verplaatst. Een “mama canteen” biedt plaats  aan 150 mensen.

 

Eurocanteen is een intiatief van Equama vzw, een consortium van diverse actoren in de Europese wijk die samen de levenskwaliteit van de publieke ruimten in de Europese buurt wensen te verbeteren.

 

EuroCanteen, van juni tot september, op verschillende locaties in de Europese buurt. Meer info.

 

 

Onze suggesties

 

Eldorado Europe @ Kuumba    

De Afrikaanse diaspora in Europa : verschillende kunstvormen zoals theater, fotografie, schilderkunst, documentaires, literatuur en muziek reflecteren over het Eldorado Europe of de Afrikaanse droom om te emigreren naar het noordelijke continent.

 

We geven u een paar tips mee. Autodidact en geëngageerd fotograaf Mouhamadou Safahiyou bekijkt het thema vanuit het kosmopolitische Brussel of u kunt gewoon ook luisteren naar het voorlezen van literaire teksten vanuit een luie zetel. De muziekgroep Diop & Lamp Fall Sarafina mengt dan weer Afrikaanse blues, reggae en Bayefall liederen en brengt een boodschap van vrede en nederigheid en nodigt ons uit open te staan voor de andere.

 

“Tougeul » Eldorado Europe!” , een artistieke kijk op immigratie, van 18 juni tot 5 juli 2015 op verschillende plaatsen in de hoofdstad : De Markten, Kuumba, Café Central en GC Elzenhof. Meer info

 

De Belgen. Een onverwacht modeverhaal.           

Het DNA van de Belgische mode,  surrealistisch, avant-gardistisch en expliciet, wordt ontrafeld in de unieke, historische tentoonstelling “De Belgen. Een onverwacht modeverhaal.”

 

U ontdekt er de nieuwe talenten,  gevestigde waarden maar ook andere invloeden op de mode en de kunst in het algemeen. Ook de Belgische modescholen, zoals de Modeacademie en La Cambre zijn vertegenwoordigd.

 

Namen die u zult (her-) ontdekken : Dries van Noten, Ann Demeulemeester, Walter Van Beirendonck, Martin Margiela, A.F. Vandevorst, Raf Simons, Jean-Paul Lespagnard of Christian Wijnants.

 

De Belgen. Een onverwacht modeverhaal, tot 13 september in BOZAR. Meer info.

 

Brussel Bad 2015!  

Le nouveau Brussel Bad 2015 est arrivé! Nieuwigheden zijn dit jaar ondermeer fitness op het strand met een ReuzeZumba op 5 juli en een multicultureel voetbaltornooi door BX Brussel, de voetbalclub van Vincent Kompany.  Maar er is ook het streetartfestival Kosmpolite Art Tous, workhops inbegrepen, en elke zondag wordt opgefleurd met originele bloemencreaties.

 

En dan zijn er natuurlijk de klassiekers zoals de dansavonden van La Croisetteke & de BoatClub, de openluchtcinema én -opera, de concertreeks Festival Let it Beach, cruises op het kanaal én de gratis bibliotheek met boeken voor in de luie (strand)-zetel.  En het strand, de exotische cocktails en dito eetstandjes zijn natuurlijk ook weer van de partij.

 

Brussel Bad, van 3 juli tot en met 9 augustus, gesloten op maandag. Meer info.  

 


FRUNCH @ BIP     

Een originele pre-weekend lunch? Probeer dan eens de lunch op vrijdagmiddag of … Frunch en wel elke vrijdag van 24 april tot 25 september in het BIP of Brussels Info Place.

 

Een en ander gaat door op de binnenplaats van het BIP waar telkens andere foodtrucks - van gourmetburgers tot wraps, vegetarische gerechten of een Libaneze mezze - zorgen voor een originele hap. Een DJ brengt de sfeer erin en met tafeltjes, stoelen en een pingpongtafel wordt de BIP-binnenplaats omgevormd tot een comfortabel zomers terras, ideaal om anderen te ontmoeten, één van de bedoelingen van dit initiatief.

 

Frunch, BIP, Koningsplein 11 1000 Brussel, elke vrijdag van 24 april tot 25 september van 12u30 tot 14u. Meer info.

 

Het Festival Midis/Minimes   

Het Festival Midis/Minimes biedt gedurende de zomer elke dag een kort lunchconcert van klassieke (top-)muzikanten aan. Focus ligt op de ontdekking van jonge musici en ensembles die aan de rand staan van de internationale doorbraak. En dat allemaal voor 5 euro per concert, programmaboekje inbegrepen.

 

Het repertoire dekt alle mogelijke periodes, types ensembles en instrumenten uit de klassieke muziek, van renaissance tot Bach, Vivaldi, Liszt en Gershwin maar ook zang en zelfs wereldmuziek komen aan bod.

 

Concerten gaan door in het Koninklijk Conservatorium van Brussel om 12u15 precies, in juli en augustus. Een eenmalig ticket kost 5€ en een pasje voor meerdere concerten is nog voordeliger.

 

Festival Midis/Minimes, van 1 juli tot en met 28 augustus, om 12u15, Koninklijk Conservatorium, Regentschapsstraat 30A 1000 Brussel. Meer info.

 

Gratis biopscoop met ‘Bruxelles fait son cinéma’!

13 gratis bioscoopvoorstellingen in open lucht op soms onbekende plaatsen in verschillende gemeenten. ‘Bruxelles fait son cinéma’ is ideaal om Brussel te leren kennen, tussen 6 en 18 juli.

 

Op het programma dit jaar staan onder andere  ‘Una via a Palermo’ op 9 juli in Sint-Agatha-Berchem, ‘Adios Carmen’ op 10 juli in Molenbeek, ‘Qu'est-ce qu'on a fait au bon Dieu ?’ op 16 juli in Anderlecht, ‘Les héritiers’ op 18 juli in Schaarbeek.

 

Rondtrekkende openluchtcinema is een oude mediterrane traditie en bestaat in Brussel al sinds 15 jaar. Het concept doet trouwens ook denken aan de traditionele buurtcinema die bijna overal verdwenen is.

 

‘Bruxelles fait son cinéma’, van 9 tot 19 juli, in verschillende Brusselse gemeenten. Meer info

 

KidsGazette ... op Brussel Bad!  

Het afval van Brussel Bad omvormen tot … speelgoed! Recup’ART maakt er samen met de kinderen bijvoorbeeld een klokkenspel, Kakuungumasker of een vislijn van. Tot groot jolijt van de kids!

 

Doppen, flessen, kratten en kroonkurken krijgen een tweede leven in handen van jonge tovenaars die het omvormen tot allerlei creaties.  Denk maar aan minivoertuigen die op perslucht rijden, Afrikaans geïnspireerd speelgoed of een ‘zee-atelier’ dat vlottende vissen en eendjes maakt. De kinderen bouwen ook samen een gigantische bamboo-toren en behangen die met origami-vogeltjes of maken bewegende figuurtjes, ontwerpen een voorstelling met regie, dat alles gefilmd door een geïmproviseerde camera.

 

Hier vind je elke week ideeën voor uitstapjes met kinderen.

 

Recup’ART in Brussel Bad in de KidsGazette-ruimte, van 3 juli tot 9 augustus, elke zaterdag voor kinderen vanaf 6 jaar, vergezeld van een volwassene.  Meer info.

 

Een beetje van alles met Festival Plazey!     

Keuze troef met het Festival Plazey dat een zeer divers en ruim aanbod van activiteiten heeft gaande van spelletjes, ateliers, concerten, films, dans en nog veel meer.

 

Wij geven u onze favorieten mee. Op woensdag leren jongeren de worstelsport aan terwijl de ouderen … country leren dansen. Op vrijdag staat er knettergekke glitterpop op het programma met de Japanse groep Alek et les Japonaises. Verwacht je aan een mix van Japanse kitsch, Braziliaanse vibes en een Bollywoodsound. Op zaterdag zijn er dan zes dansperformers van If Unlayered, die langzaam tot leven komen en je meenemen op een gevoelige reis doorheen hun kwetsbaarheid.

 

Festival Plazey, van 24 tot 28 juni, Elisabethpark in Koekelberg. Meer info