Blijf op de hoogte

 

Onze keuze


Win een weekendarrangement met Brussels Quality Destination 

Wat denkt u over Brussel als toeristische bestemming? Misschien wordt u wel één van de gelukkige winnaars van het weekendarrangement  - viersterrenhotel, ontbijtbuffet en Brussels Cards  voor twee personen - aangeboden door Brussels Quality Destination en Europe.Brussels. Als u tenminste enkele minuutjes uittrekt voor het invullen van de BQD-enquête en wel ten laatste op 4 mei.

 

Wij wensen vooral te weten wat u denkt over Brussel als toeristische bestemming: werd u goed onthaald? Wat zijn de troeven? Waarom kwam u naar de hoofdstad van Europa? Vragen die betrekking hebben op een tijdelijk toeristisch verblijf, vult u naar goeddunken in of u kiest NVT (niet van toepassing). 

 

Vul de enquête in!


Het Luxemburgplein … enkel voor voetgangers?

Het Luxemburgplein als écht centrum van de Europese wijk, met nieuwe handelszaken en énkel voor voetgangers? Teken de petitie van 40 km Bru als u daarin gelooft en uw voorstel staat op de agenda van de volgende Brusselse regering!

 

In het verlengde van het cultureel parcours in de Europese wijk heeft het ATO  -  het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling - het Luxemburgplein genomineerd om als voetgangerszone ingericht te worden. Bedoeling is  zo een nieuwe centrale plek in Brussel te creëren en de omliggende openbare ruimtes, zoals de Esplanade van het Europees Parlement, nieuw leven in te blazen. 

 

Registreer en stem op www.40kmbru.be 


Oproep: dansers gezocht.

Zin om te (leren) dansen in de openbare ruimte? Of deel te nemen aan een danscreatie onder leiding van topchoreografen? Dan is dans:ette iets voor u. Je moet geen dansopleiding hebben, wel enthousiasme en zin voor medewerking! Alle leeftijden welkom!

 

Voor het nieuw dansproject Dans-Ette in Etterbeek is GC De Maalbeek inderdaad nog op zoek naar dansers: vrijwilligers die mee deze dansvoorstelling willen realiseren. 

 

Tussen mei en oktober worden op verschillende plekken in Etterbeek dansinitiaties gehouden en tegen oktober wordt met de choreografen Rachiki en Downey een danscreatie gecreëerd, die zal uitgevoerd worden in de openbare ruimte. Niet aarzelen maar dansen, in Etterbeek!

 

Mail naar info@dansette.be of kijk op www.dansette.be       


De  gewestbelasting: opgepast!   

De gewestbelasting is een belasting van 89 € die inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten betalen en die allerlei publieke diensten financiert. Wie moet ze betalen en wanneer?  Zijn er uitzonderingen? Wat is het risico als u ze niet betaalt? Onze Welcome Desk legt  alles uit :

 

  • Wat? De gezinshoofdbelasting is een jaarlijkse belasting van 89 € die gezinshoofden moeten betalen die een woning betrekken als hoofd- of bijverblijf in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en wel op 1 januari van het lopende jaar.

 

  • Wanneer? U ontvangt in augustus een bericht van aanbetaling. U bent de belasting verschuldigd voor het volledige jaar, ongeacht het aantal maanden van bewoning en heeft twee maanden om de belasting te betalen, zoniet worden u interesten aangerekend voor achterstal. In bepaalde gevallen ontvangt u zelfs een gerechtsdeurwaardersexploot … op uw kosten!

 

  • Voor wie? Voor het gezinshoofd. Zelfstandige beroepen, bedrijven, verenigingen en zelfs feitelijke verengigingen zijn ook onderworpen.

 

  • Uitzonderlingen? In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld bij ernstige ziekte of in geval van een laag inkomen, kan een schriftelijke vrijstelling worden gevraagd.

 

  • Opgepast! Indien u het bericht van de belasting niet op tijd ontvangt, neem dan zeker op tijd contact op met de welcome desk! Meer info.

Onze suggesties

100% Brussels@ Kunstenfestivaldesarts                 

Londen, Berlijn en Wenen gingen Brussel al voor :  het Rimini Protokoll  is een theaterstuk dat de complexe stad Brussel zal voorstellen aan de hand van 100 Brusselaars die een statistisch representatief staal van de Brusselse bevolking voorstellen. In 100% Brussels vertellen ze over hun dagelijks leven en beantwoorden ze vragen over hun gewoonten en hun levensstijl. Het  theaterstuk maakt deel uit van het jaarlijkse Kunstenfestivaldesarts dat op 2 mei van start gaat met een intrigerende mix van nationale en internationale artiesten met eigenzinnige creaties waaruit een persoonlijke visie op de wereld van vandaag spreekt. Dit kosmopolitisch stadsfestival  brengt mensen samen rond een tweetalig project met één belangrijke doelstelling: de dialoog tussen de twee gemeenschappen aanzwengelen.  

 

Gratis tickets: Europe.Brussels biedt u 4 duotickets aan voor diverse voorstellingen op 5, 8 en 16 mei. Neem deel aan de wedstrijd.

 

100% Brussels, Hallen van Schaarbeek, op 2, 3, 4, 8, 9, 10, 11 mei. Meer info.

 

Kunstenfestivaldesarts, op verschillende locaties in Brussel, van 2 tot 24 mei. Meer info.

Kamermuziekfestival: ‘l’Europe en Musique’           

Zelden gehoorde kamermuziek van componisten uit de ganse Europese Unie. Dat is het festival ‘l’Europe en Musique’.

 

Het festival start met het opmerkelijke “l’Europe des enfants” waarbij leerlingen van de (franstalige) Brusselse muziekacademies werken brengen uit de 28 lidstaten van de Europese Unie. De daaropvolgende dagen geniet u van een programma met kamermuziek uit onder andere Estland, Ierland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Een unieke kans om vooral jonge, veelbelovende muzikanten en ensembles die ontstonden uit de Belgische conservatoria en hogescholen aan het werk te zien.

 

Het festival vindt dit jaar onder andere plaats op een wel zéér gepaste locatie: het prachtige MIM of MuziekInstrumentenmuseum.  

 

l’Europe en Musique, Muziekinstrumentenmuseum en andere locaties, van 23 tot 27 april. Meer info

 


Balkan Trafik Festival                  

Zinderende concerten vol Balkanmuziek met 200 artiesten maar ook workshops , een masterclas en debatten over de Balkan. Dat is het Balkan Trafik Festival.

 

Elk jaar sinds 8 jaar (her-)ontdekken meer dan 7000 festivalgangers  de Balkanmuziek, maar ook de Rom-muziek, geëngageerde rock, jazz naast traditionele en elektronische muziek. Met levende legendes  uit  onder andere Roemenië, Servië, Hongarije, Turkije of Bulgarije.

 

Onze selectie: Belgische groepen mét Balkaninvloeden: Antwerp Gipsy-Ska Orkestra, de Balkan Trafik Band, Ambrassband en le Giant horo. Die laatste geeft een gratis openingscontert op de Grote Markt. Niet te missen dus.

 

Balkan Trafik festival, BOZAR, van 1 tot 4 mei. Meer info.


Jong talent aan het werk: Festival Courants d'airs        

Circus, opera, theater, muziekconcerten: diversiteit troef  tijdens het Festival Courant d’airs dat meer dan 500 studenten, acteurs en muzikanten, uit de Koninklijke conservatoria en hogescholen aan het (artistieke) woord laat.

 

Het festival programmeert 70 artistieke projecten. U ontdekt de creative kracht en het interdisciplinair talent van 180 jonge acteurs en 360  jonge muzikanten en geniet van circus, theater, klassieke muziek, jazz of opera. 

 

Onze selectie?

  • Klassieke muziek: Schumann : le romantique des romantiques (23/4; gratis), Gotische zaal van het Stadhuis van Brussel en Lighthouse project (25/4).
  • Circus: Inter-férence contrôlée (25-27/4). 
  • En tenslotte theater: Le capitaine fracasse, (24,26,27/4) Bellone et Les bonnes de Jean Genet (25-27/4).

 

Festival Courants d’Airs, van 23 tot 27 april, op verschillende locaties in het centrum van Brussel. Meer info.


Brussels International Guitar Festival & Competition                    

Het onvermijdelijke rendez-vous voor de gitaarfans, maar ook voor de melomaan en curieuzeneus in u: het Brussels International Guitar Festival & Competition is weer van de partij van 25 tot 29 april in Espace Magh.

 

Dit jaar nodigt het belangrijkste Belgische festival voor de klassieke gitaar u uit voor een reis en een dialoog van verschillende culturen. En wel met het thema ‘Notes from here and Elsewhere’.

 

Op het programma staan onder andere concerten van klassieke muziek,  jazz, flamenco en barok maar ook masterclasses, conferenties, een … gitaarbouwers salon en een internationale wedstrijd van topniveau.

 

Onze  aanraders:  Duo José María Gallardo del Rey & Miguel Ángel Cortés, Flamenco meets Classic – In memoriam Paco de Lucia (26/4), het gitaarbouwers salon en Karim Baggili Sextet die wereldmuziek brengt met hun Mariage des Cultures.

 

Brussels International Guitar Festival & Competition, van 25 tot 29 avril, Espace Magh. Meer info 


Kids met kidsgazette: 1,2,3 Brusselse speurtochten                  

1,2,3 op uw plaatsen? Klaar? Af! Deze drie speurtochten door Brussel zijn speciaal gemaakt voor kinderen van 6 tot 12 jaar onder begeleiding van een volwassene. Zo kun je het centrum van de stad, de Europese wijk en het Jubelpark en de Heizel op een leuke manier ontdekken. Ben je reuze slim? Doe dan de drie tochten en kraak de cijfercode. Voor de winnaars ligt er een klein cadeautje klaar bij Visitbrussels in de Koningsstraat.

 

De speurtochten zijn samengesteld door kidsgazette op vraag van Wallonie-Bruxelles Tourisme en partners. Ze zijn gratis te downloaden

 

Ontdek elke week alle suggesties voor activiteiten met kinderen op de Facebook pagina van de Kidsgazette


Nét iets anders: Off-Brussels Contemporary Art Fair                                                  

Een kunstbeurs maar dan nét iets anders: de Off Brussels Contemporary Art Fair wordt gekenmerkt door creatieve nieuwigheden en barst van de energie. Met nieuwe talenten maar ook met meer gevestigde kunstgalerijen. Sommige artiesten stellen voor de eerste keer tentoon in België.

 

Het Project Off ontvangt 10 galerijen met specifeke projecten (beelden, 3D, projecties ...). Young Off ontvangt jonge kunstgalerijen die sinds minder dan drie jaar open zijn.  Het OFF-Team ten slotte bestaat uit leerlingen van twee klassen van de Academie voor Schone Kunsten van Brussel. 

 

En voor de liefhebbers:  er zijn elke dag geleide rondleidingen te boeken.

 

Off-Brussels Contemporary Art Fair, van 25 au 28 avril in Tour & Taxis. Meer info.    


Brussels Short Film Festival                    

Het jaarlijkse feest van de (internationale) kortfilm start op 23 april! Het Brussels Short Film Festival toont u  meer dan 300 kortfilmpareltjes uit de hele wereld van Iran tot Maleisië en van Brussel tot Sydney.

 

Het festival organiseert zoals elk jaar een nationale, een internationale filmwedstrijd en  last but not least een next generation-competitie die een selectie van filmpjes door studenten is. De selectie buiten competitie heeft dit jaar vier thema’s: Musts, Travelling, Rock ‘n Roll en Jeune Public. En voor de feestneuzen: mis zeker de BSFF-parties niet.

 

Brussels Short Film Festival, van 23 april tot 3 mei, in diverse Brussels filmzalen. Meer info.