Blijf op de hoogte

 

Onze keuze

Brussel in Dialoog   

Deel uitmaken van Brussel? Dat begint met een gesprek : Brussel in Dialoog geeft u de kans van 13 tot 19 oktober mee te denken en te debatteren over Brussel! 

 

Tientallen dialoogtafels overal in de stad geven de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen, telkens rond een centraal thema. Een dialoogbegeleider breekt het ijs en zorgt voor een goed verloop van de dialoog. En Brussel in Dialoog is er voor iedereen: jong en oud; arbeider of manager; man of vrouw en toevallige passant of verstokte Brusselaar.

 

Dit initiatief dat actief burgerschap stimuleert, kent de uitdrukkelijke steun van enkele (zeer) bekende namen: Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad maar ook Daan, zanger, Elvis Pompilio of Hadja Lahbib, presentatrice op RTBF of Pascale Duquenne, acteur.

 

Brussel in Dialoog, van 13 tot 19 oktober, op diverse locaties in Brussel, gratis. Meer info


Thousand Voices. For Peace!  

Stel het u eens voor: 1300 stemmen die weergalmen in de Basiliek van Koekelberg! Thousand Voices for Peace laat op 9 november 37 koren uit 18 landen begeleid door het Brussels Philharmonic Orchestra uit volle borst een boodschap van vrede zingen.

 

De 17 buitenlandse en 22 Belgische koren geven op 5,6 en 7 november dubbelconcerten in Vlaanderen en Wallonië en het geheel mondt uit in het monumentaal slotconcert in de Basiliek van Koekelberg met onder meer nieuw werk van Krzysztof Penderecki dat een bevlogen pleidooi voor vrede zal zijn en speciaal geschreven werd voor dit concert.

 

Gratis tickets: Europe.Brussels biedt u 1 gratis duoticket aan voor het monumentale slotconcert op 9 november. Doe mee aan de wedstrijd!

 

Thousand Voices for Peace, 5, 6 en 7 november op diverse locaties in Vlaanderen en Wallonië en op 9 november in de Basiliek van Koekelberg in Brussel. Meer info.


Baby op komst? Regel alles, ook administratief!             

Komt er binnenkort een baby bij in het gezin? Zorg er dan zeker voor dat alles administratief in orde is, met name in verband met bepaalde vergoedingen waar uw kind eventueel recht op heeft. Onze adviezen op een rijtje. Een volledige lijst met FAQ’s vindt u op onze website.

 

  • Registreer uw kind op het gemeentehuis van de gemeente waar hij/zij geboren is 
  • Schrijf uw kind in bij een ziekenfonds door er de geboorteakte in te dienen. 
  • Dien een verzoek in voor kraamgeld en voor een kinderbijslagvergoeding via uw ziekenfonds en kinderbijslagfonds. Vergeet ook niet de geboortebonus die sommige instanties of organisaties toekennen.

Een uitgebreide toelichting vindt u in de FAQ-lijst op onze website. Of u kunt natuurlijk ook onze Welcome Desk bellen of mailen voor bijkomende vragen. Meer info. 


In het spoor van de Grote Oorlog … per fiets!             

Brussel ontdekken in november en dan nog een sportieve manier? Dat kan en wel per fiets. De vereniging ProVelo biedt sinds kort verschillende historische en originele ontdekkingstochten per fiets aan om Brussel te verkennen en wel in de sporen van de eerste wereldoorlog.

 

De vereniging biedt meteen drie circuits aan. Met de eerste route ontdekt u de gevolgen van de Grote Oorlog op de Brusselse stedenbouw en architectuur en wel op zaterdag 1 november. Het dagdagelijkse leven in Brussel in 14-18 is het voorwerp van de tweede tocht ‘Bruxelles 14-18 au quotidien’ op 2 november. Een derde fietswandeling toont het geheugen van de oorlog van 14-18 in Brussel en gaat door op 11 november. Alle tochten beginnen om 14u.

 

Alle tochten gaan door in het Frans en starten op het Londenplein 15 in 1050 Elsene bij Pro Velo. U betaalt 10€ per tocht en kunt fietsen huren aan 8 € per fiets.

 

Fietstochten De Grote Oorlog, op 1, 2 en 11 november. Meer info

Onze suggesties

Julia Lezhneva @ De Munt                    

De jonge sopraan Julia Lezhneva staat sterk in het vocale repertoire van de Italiaanse barokmeesters. Met het recital Viaggio in Italia krijgt ze de kans om in De Munt werken van Handel, Vivialdi en Corelli ten volle tot hun recht te laten komen. Lezhneva demonstreert de volheid, de rekbaarheid en het temperament van haar zuivere stem perfect in virtuoze barokaria’s die beslist heel uw ziel zullen doen trillen. 

 

1707-1710 waren inderdaad drie beslissende vormingsjaren voor Handel ook wel “il caro Sassone” (de lieve Sakser) genoemd. Tijdens zijn reis in Italië ontmoette hij Corelli en misschien ook Vivaldi. “Laat de doorn, pluk de roos" of "Lascia la spina, cogli la rosa,” zegt Genoegen tegen Schoonheid in het eerste oratorium dat de jonge Handel componeerde tijdens dit verblijf in Italië.  En dat is inderdaad wat deze zangeres doet in haar tweede recital in De Munt.

 

De Russische sopraan wordt op 3 november begeleid door het orkest Il Pomo d’Oro, waarvan de leden tot de beste behoren in uitvoeringen op authentieke instrumenten. Het orkest staat onder leiding van de uitmuntende violist Dmitry Sinkovsky .

 

Gratis tickets: Europe.Brussels biedt u 3 gratis duotickets aan voor het concert op 3 november. Doe mee aan de wedstrijd!

 

Viaggio in Italia, Recital van Julia Lezhneva in De Munt, op 3 november. Meer info.

Constantin Meunier          

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten stellen een uitzonderlijke retrospectieve voor van de Belgische schilder en beeldhouwer Constantin Meunier. Het is een schilder die vele harten beroerde door de empathie en het engagement die een constante zijn in zijn werken. U ontdekt er zijn schilderijen, beeldhouwwerken, maar ook zijn tekeningen, schetsen en andere eerste ontwerpen.

 

Deze tentoonstelling stelt een gevarieerd programma voor van het volledige werk van de schilder. Industriële arbeiders, mijnwerkers en dokwerkers stonden altijd centraal in zijn schilderijen en beeldhouwwerken en ook de sociale en politieke evolutie in het België van de negentiende eeuw is een rode draad in zijn werk. De kunstwerken zijn somber, dramatisch en zeer realistisch. 

 

De retrospectieve schenkt bijzondere aandacht aan de schilderwerken uit de eerste decennia van zijn carrière. Dat werk is tot nu toe weinig bestudeerd en bestaat vooral uit historische scènes, portretten van privé personen of religieuze scènes. 

 

Retospectieve Constantin Meunier in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten tot 11 januari 2015. Meer info.


Dans:ette: de ontknoping     

Een unieke dansvoorstelling van twee topchoreografen, gebracht door een enthousiaste groep vrijwilligers op de esplanade van het Flageyplein. Dat is Dans:ette.

 

Choreograaf Brahim Rachiki werkte eerder al met Madonna en Michael Jackson en ook de Engelse choreograaf Misha Downey, die voor Rosas en Needcompany werkte, is ook niet van de minste. Samen werkten zij met een groep niet professionele vrijwilligers gedurende tientallen repetities deze dansvoorstelling uit die op 18 oktober op het Flageyplein zal worden voorgesteld. 

 

Dans:ette is een initiatief van GC Maalbeek en heeft tot doel kunst een plaats te geven in de openbare ruimte van de stad.

 

Dans:ette, esplanade  van het Flageyplein op 18 oktober om 16u. Gratis. Meer info.

Weekend du Doc: Belgische documentaires!         

Zin om Belgische (Franstalige) documentaires te ontdekken en dan wel vlak bij u? Het Weekend du Doc projecteert ze op allerlei, soms zeer onverwachte locaties overal in Brussel en Wallonië.

 

Een uiteenlopend aantal projectieruimten in onder meer verenigingen, bibliotheken, culturele centra, mediatheken, kunstcentra, musea en bioscoopzalen zijn het decor voor de vertoning van recente of al wat oudere documentaires, al naargelang het doelpubliek. U ontdekt zo hoe divers en hoe specifiek de Belgische (Franstalige) documentaire wel is. 

 

Op het programma staan trouwens niet alleen vertoningen maar je kan ook regisseurs ontmoeten, deelnemen aan debatten of tentoonstellingen bezoeken.

 

Week-end du Doc, overal in Brussel en Wallonië, van 13 tot 16 november. Meer info.

Rubens: bron van inspiratie            

BOZAR presenteert wel een heel originele tentoonstelling over Rubens: “Sensatie en Sensualiteit. Rubens en zijn erfenis.” stelt de Vlaamse dichter voor als inspiratiebron voor generaties van schilders door sommige van z’n werken te vergelijken met die van andere schilders. Via zes thema’s zoals geweld, macht, luxe, medeleven, elegantie of poëzie worden vergelijkingen gemaakt tussen meesterwerken van de meester en andere schilders om zo zijn concrete invloeden te analyseren.

 

De voorgestelde werken van zijn artistieke erfgenamen zoals Velázquez, Rembrandt, Cézanne, Delacroix, Murillo, Klimt, Picasso, Rembrandt of Renoir werden uitzonderlijk uitgeleend door musea maar ook vanuit private collecties.

 

Van de 160 tentoongestelde werken zijn er 20 schilderijen, zes olieschetsen, acht tekeningen en tien gravures van Rubens. Alle andere werken zijn dus afkomstig van auteurs die Rubens’ invloed ondergingen. De tenoonstelling brengt meer dan schilder- of tekenwerken alleen. Ook muziek uit die periode, literatuur en documentaires over de schilder komen aan bod.

 

Tentoonstelling “Sensatie en Sensualiteit. Rubens en zijn erfenis.”, tot 4 januari 2015 in BOZAR. Meer info.


Music Palace, the power of music seen by visual artists @ Villa Empain             

Muziek heeft een uitzonderlijke macht: ze laat ons ontsnappen, brengt ons in trance en verbindt mensen met elkaar. De tentoonstelling “Music Palace, the power of music seen by visual artists” stelt een reeks werken voor die de relatie tussen muziek en culturen onderzoekt via de artistieke schepping.

 

Met zo een macht is het dan ook niet verwonderlijk dat muziek vroeger en nu verboden of gecensureerd werd en nog altijd is. De tentoonstelling laat de bezoeker de impact van de verdeling en de productie van muziek maar ook van de digitale (r)evolutie zien. Die maakt het met name mogelijk om muzikanten te ontdekken die niet verdeeld worden via de traditionele distributiekanalen zoals radio of televisie. Op het programma staan onder andere video’s zoals “Dansons”, “Rock my Religion” of “Tarantism”, maar ook fotoreeksen, videoinstallaties en zeefdrukken.

 

De tentoonstelling gaat door in de Villa Empain, een prachtige art deco viergevelwoning op de Franklin Rooseveltlaan.  

 

Tentoonstelling “Music Palace, the power of music seen by visual artists” in de Villa Empain tot 8 februari 2015. Meer info.

Kids met kidsgazette: muzikale avonturen voor jongeren!   

Big Bang is een bruisend en verrassend muziekfestival voor en met kinderen dat al voor de vijfde keer wordt georganiseerd met voorstellingen, concerten, fanfares, creatieve workshops en muzikale initiaties op 2 november in BOZAR. 

 

Het festival biedt dit jaar een mooi programma om  grote Belgische en buitenlandse muzikanten van nu ontdekken. Een tipje van de sluier : het Ballet Mékanique (6+) door GAME/Ictus/ Inga Hulda Hákonardóttir: vijf dolenthousiaste jonge muzikanten en een danseres presenteren een swingend

meespeelconcert met in de hoofdrol een resem fantastische instrumenten! Via reusachtige grafische partituren stapt het publiek mee in het creatieve proces. Laat je leiden door de muzikanten! 

 

Op de Facebookpagina van Kidsgazette vind je elke week ideeën voor uitstapjes met kinderen

 

Big Bang Festival 2 november van 13u tot 18u, BOZAR, vanaf 4 jaar. Meer info.

Lowdown from Europe.Brussels op Radio X            

Misschien heeft u niet altijd de tijd om deze nieuwsbrief te lezen? Dan is onze maandelijkse rubriek Lowdown from Europe.Brussels op Radio X misschien een oplossing. 

 

Elke eerste maandag van de maand bespreken Patrick, Nathalie en Amélie een voorbij evenement en drie culturele items, naast een advies voor nieuwkomers, gegeven door onze Welcome Desk. Ten slotte ontdekt u ook altijd een Survival-onderwerp. Het gaat dan om opmerkelijke weetjes, tradities en/of gewoontes over de hoofdstad zoals het Brussels dialect, pain à la grecque of de Belgische madame pipi.

 

Deze maand bespraken we ondermeer het Festival des Libertés, de Zuidertoren en adviseert onze Welcome Desk jonge ouders om ervoor te zorgen dat alles ook administratief en finaniceel in orde is eens de nieuwe baby er is. Last but not least nodigen we altijd een bijzondere externe gast uit.

 

Voortaan vindt u de link naar onze laatste kroniek onmiddellijk in onze nieuwsbrief en website.         

 

Gratis tickets van David Guetta & B-EATS : heeft u wel goed geluisterd naar onze kroniek?  Europe.Brussels biedt u een VIP DUO-ticket aan voor David Guetta op 18 oktober in Paleis 12 OF een normaal dubbelticket voor B-EATS op 25 oktober in Wild Gallery. Neem deel aan de wedstrijd.