Blijf op de hoogte

 

Onze keuze


Autoloze zondag   

De Brusselse Autoloze Zondag komt er weer aan op 21 september met talloze fietstochten, animaties en activiteiten, speciaal voor die dag ontwikkeld.

 

Die dag kan je picknicken op een wel zeer onverwachte plaats of je neemt deel aan een fietsrally in de sporen van de Grote Oorlog in Brussel of je neemt een heuse Waterbus of troont de kids mee naar een gocartwedstrijd. Keuze te over dus op  21 september.

 

Tijdens de Autoloze Zondag is autoverkeer verboden van 9u tot 19u ‘s avonds, behoudens een speciaal pasje en het openbaar vervoer is gratis. Vergeet vooral niet de verkeersregels te respecteren: ze blijven gelden, ook voor fietsers en wandelaars.

 

Last but not least: het Mobility Point van het Europees Parlement organiseert een fotowedstrijd: “Naar het werk zonder wagen”, voor alle werknemers van de Europese instellingen. Stuur een grappige, gekke of ironische foto van uzelf op weg naar het werk, zonder wagen dan wel, naar mobilitypoint@ext.europarl.europa.eu. En u wint misschien wel een van de talrijke prijzen (wedstrijdreglement).

 

Autoloze Zondag, 21 september, van 9u tot 19u in de 19 Brusselse gemeenten. Meer info.
 


Nieuwigheden in september! 

De Expat Welcome Desk spotte een drietal Belgische nieuwigheden die voor u van belang kunnen zijn. We vatten het voor u samen:

 

  • De regionale belasting van 89 € moet voortaan op een nieuw rekeningnummer gestort worden: BE 91 0972 3108 1076. U zult bij uw aanslag merken dat de lay-out een nieuw kleedje kreeg. Maar het gaat wel degelijk om de regionale aanslag die voortaan uitgaat van Brussel Fiscaliteit-Gewestelijke Overheidsdienst Brussel.
  • U betaalt vanaf 23 september mogelijk met het nieuwe en veiliger 10 euro-biljet. Het biljet zal dankzij een aantal nieuwe technologieën inderdaad steviger zijn en beter beveiligd tegen fraude dan de vorige versie. U herkent het onder andere aan het gezicht van Europa, figuur uit de Griekse mythologie.
  • Vanaf 1 september opereert er in België een nieuwe rechtbank: de familie- en jeugdrechtbank. Ze gaat over familiezaken zoals echtscheiding, ouderlijk gezag of alimentatievergoedingen. Een vereenvoudiging, want vroeger moest de burger voor dergelijke zaken een beroep doen op meerdere rechtbanken.

 


Friche Eggevoort: bouw mee aan de Europese wijk
  

Zin om mee te denken over de toekomst van de Europese buurt? De Friche Eggevoort is een freepodium en laboratorium voor ideeën over urbanisme, water, biodiversiteit en het erfgoed en bestaat al sinds 2011. Het is een platform voor allerlei kleinschalige initiatieven van het PUM-collectief, een groep individuen, collectieven en instellingen. 

 

Op dit ogenblik maakt u kennis met het project « Jeux d'Eaux & Herbier ». U bouwt zelf mee aan een groot waterspel met een maquette van de buurt uit keramiek en aarde of creëert een riviertje in de stad in de Friche en ontdekt verschillende planten.

 

Alle bijeenkomsten die ter plaatse doorgaan vindt u in de agenda van het PUM-collectief. Bent u geïnteresseerd om u in te zetten voor dit stukje grond? Mis dan zeker niet de afspraak, elke laatste zondag van de maand, speciaal voor bewoners en werknemers van deze buurt.

 

Friche Eggevoort, 23 Maalbeeklaan, heel het jaar door.  


Het Kanaal? Ja, het Kanaal!    

 

Het Kanaal in Brussel kent u misschien enkel uit het centrum maar het is een potentiële economische levensader die het ganse gewest doorloopt. U ontdekt de volgende place-to-be van de stad dankzij een nieuwe en gratis downloadbare publicatie.

 

Het boek ‘Kanaal? Hoezo Kanaal?!’ is een uitgave van het Agentschap voor de Territoriale Ontwikkeling en geeft u een volledig inzicht in dit relatief onbekende gebied van de hoofdstad en doet onder meer de geschiedenis, de economie maar ook de creatieve en culturele dynamiek ervan uit de doeken. Maar je leest ook alles over de huisvesting, het toerisme en de demografie. Aan het einde komt dan de toekomstvisie- en planning aan bod. Een ding is zeker: dit wordt de komende jaren één van de kloppende harten van de hoofdstad. Verplichte leesvoer voor alle Brussel lovers.

 

‘Kanaal? Hoezo Kanaal?’, ATO-ADT, 2014, 244 p. Gratis downloadbaar. Meer info.

Onze suggesties

Het platteland… in Brussel!                 

Een picknick op een grasveld, maar dan wel vlak voor het Koninklijk Paleis. Het kàn en wel tijdens Landelijk Brussel, een culinair plattelandsfeest op 21 september.

 

Naast de stunt om een grasveld met écht gras te creëren pal in het centrum, is er die dag in het Warandepark culinaire keuze te over met 80 eettentjes en 6 voedingsmarkten met het beste wat het Belgische platteland u te bieden heeft, rechtstreeks van een 100-tal producenten. Vergeet vooral niet te proeven van de 14 lokale brouwerijen en het nieuwe ‘Patattendorp’ uit te proberen. En uiteraard is het vooral veel lol trappen voor u en de kinderen met allerlei spelletjes en andere animaties.

 

Landelijk Brussel, 21 september van 10u tot 19u, Paleizenplein 1000 Brussel. Meer info.

 

Brussel zingt! U toch ook?   

Ondermeer met tientallen gratis koorconcerten wenst BOZAR heel Brussel aan het zingen te krijgen én te houden en wel tijdens het Singing Brussels Celebration Weekend op 12, 13 en 14 september.

 

Er zijn vanaf morgen een indrukwekkende reeks koren te gast in het Paleis voor Schone Kunsten: professionele koren met een sterke reputatie maar vooral amateurkoren uit heel België en wel muziek van alle genres: klassieke muziek en renaissanceliederen, gospel, pop, jazz en wereld, inbegrepen de Brusselse couleur locale met Marokkaanse, Turkse, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse koren.

 

Er zijn ook zangworkshops voor elke leeftijd begeleid door professionele muzikanten. Maar je kan ook uit volle borst meezingen tijdens een concert  in de Henry Le Bœufzaal.

 

Dit muzikale weekend maakt deel uit van het project Singing Brussels, dat de hele stad aan het zingen wil krijgen.

 

Singing Brussels Celebration Weekend, 12, 13 en 14 september, BOZAR. De meeste concerten zijn gratis. Reservatie aanbevolen voor sommige concerten. Meer info

 

 


’14-’18 : Oorlog op tablets   

Hoe maak je de realiteit van de Grote Oorlog ‘14-’18 nu concreet voor tieners? ‘14-’18: Oorlog op tablets’ doet het met een interactief parcours in de Vijfhoek voor leerlingen van de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs.

 

Het spel is een initiatief van  Erfgoedklassen & Burgerschap en leert de leerlingen alles over het dagelijkse leven in de bezette hoofdstad door meer bepaald kleine groepjes leerlingen zelfstandig op zoek te laten gaan langs symbolische plaatsen van de ‘Groote Oorlog’ in de Vijfhoek. Gewapend met een tablet voeren ze er opdrachten uit.

 

De leerlingen interpreteren historische documenten en geraken helemaal ondergedompeld in de sfeer van bezet Brussel via archieffilms en foto’s, maar ook met krantenkoppen en scherpe karikaturen. En de slotvraag op het Koningsplein is uiteindelijk: ‘Waarom zouden we 14-18 herdenken?’

 

‘14-’18: Oorlog op tablets’ is beschikbaar in het Nederlands en het Frans. Meer info.

Monumentendagen in het teken van de geschiedenis 

De Brusselse Open Monumentendagen van 20 en 21 september staan dit jaar in het teken van “Geschiedenis en herinnering”. U ontdekt gebouwen die een kleine of grote rol speelden in de geschiedenis van het Gewest.

 

Concreet betekent dit dat u gebouwen bezoekt die belangrijke historische gebeurtenissen ‘meemaakten’ of waar bijvoorbeeld beroemde figuren - kunstenaars, schrijvers of filosofen - verbleven. Elk gebouw of elke activiteit wordt gekoppeld aan een bepaald hoofdstuk uit de Brusselse geschiedenis.

 

Vergeet vooral niet één van de talrijke wandelingen, fietstochten of bustours te boeken, een ideale manier om het Brusselse patrimonium te ontdekken. Talrijke andere activiteiten zoals tentoonstellingen of animaties staan ook op het programma.

 

Open Monumentendagen, 20 en 21 september, in de 19 Brusselse gemeenten. Meer info.

Kids met kidsgazette : opening van het culturele seizoen
 

Het culturele seizoen voor de kids ging zopas van start. Een ding is zeker: in september valt er voor het hele gezin van alles te ontdekken op cultureel gebied. We geven u slechts enkele ideeën.

 

Tijdens de Open Monumentendag blijkt alvast dat een tramlijn meer is dan alleen maar een vervoermiddel ! Je stapt op 20 en 21 september samen met Patrimoine à Roulettes in tram 92 en je luistert er naar allerlei verhalen over de monumenten langs de route en over beroemde personen. Op 21 september trouwens opent het theater voor kinderen en jongeren BRONKS het nieuwe culturele seizoen met allerlei gratis activiteiten voor alle leeftijden op het programma en wel van 14u tot 18u. De Romaanse Feesten tenslotte programmeren op 27 en 28 september acrobatische toeren, vreemde bewegende objecten, spannende verhalen, straatdans, workshops en gratis animaties voor het hele gezin.

 

 
Op de Facebookpagina van Kidsgazette vind je elke week ideeën voor uitstapjes met kinderen.


Nocturnes van de Brusselse musea 

De 14e editie van de Nocturnes van de Brusselse musea gaat door van 18 september tot 18 december op donderdagavond, de typische uitgaansdag in Brussel. De Brusselse musea openen hun deuren aan zeer democratische prijzen en baden dan telkens in een heel aparte sfeer in deze niet te missen herfstklassieker.

 

Elke donderdagavond ontdekt u zes tot acht musea voor 3€, 1,5€ of soms zelfs helemaal gratis. In totaal staan er 63 musea op het programma die elk een gevarieerd en origineel aanbod voorstellen van onder andere geleide bezoeken, animaties en ontmoetingen maar ook conferenties, demonstraties en ateliers. Onze tip: mis op 18 september zeker niet de gratis vernissage van de musea op en rond de Grote Markt.

 

Nocturnes van de Brussels musea, van 18 september tot 18 december, elke donderdagavond van 17u tot 22u. Meer info.

La Nuit Blanche: hedendaagse kunst   

De jaarlijkse nachtelijke hoogmis van de hedendaagse kunst, la Nuit Blanche, staat dit jaar in het teken van de cinema. Afspraak op 4 oktober van 19u tot 7u ‘s morgens in het centrum van Brussel.

 

Epicentrum van de versie 2014 is het Muntplein met voorstellingen die uitwaaieren in de aangrenzende straten. Locaties die een band hebben met de Brusselse cinematografie staan voorop, zoals opnamelocaties of vroegere of nog bestaande bioscopen. Maar het thema ‘cinema’ wordt zeer ruim ingevuld. Er wordt bijvoorbeeld ook gewerkt rond terugkomende elementen, personages of genres in de film of ook minder bekende regisseurs of acteurs.

 

La Nuit Blanche baadt zoals altijd in een warme en feestelijke sfeer en is volgestouwd met nachtelijke ontmoetingen waar je ongewone en creatieve aspecten ontdekt van de hedendaagse kunstscene.

 

La Nuit Blanche, 4 oktober, 19u-7u, centrum van Brussel. Meer info.

La Tournée Générale de Gaule

Wat heeft de jonge muziekscène uit Frankrijk tegenwoordig in petto? U ontdekt het tijdens ‘La Tournée Générale de Gaule’ in en rond Flagey op 11 oktober aanstaande.

 

Het wordt een waar muziekfeest en -banket met vleeswaren, grill, food trucks en feestjes in alle bars en andere geschikte locaties in en om Flagey. Denk maar aan de Murmure, l’Amer à Boire, O'Regua of de Lumen.

 

Staan onder andere op het programma: WE ARE ENFANT TERRIBLE (electro pop), Flavien Berger (electro psy pop), 69 (post punk), Two Square Meters Of Machine (industrial electro), Boweinn (dark techno).
La Tournée Générale de Gaule, Flageyplein, 11 oktober vanaf 19u. Gratis. Meer info.