Blijf op de hoogte

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het Europe.Brussels Liaison Office en het Commissariaat voor Europa en de Internationale Organisaties. De Expat Welcome Desk van Europe.Brussels werd geïntegreerd in het Commissariaat voor Europa. De Cel Communicatie en Sensibilisering van Europe.Brussels wordt binnenkort overgeheveld naar een nieuw agentschap verantwoordelijk voor het toerisme en het imago van Brussel die ook de opdracht van sensibilisering van Europe.Brussels zal overnemen.

Onze keuze


 

Gratis crowdfunding workshop!       

Zin om Brussel mee op te bouwen? Growfunding organiseert een gratis workshop crowdfunding voor Brussellovers met creatieve ideeën.

 

De workshop leert u hoe u van een idee tot een growdfunding project komt en hoe u een communicatieplan opstelt. De workshop gaat door op 3 september 2015 van 18u tot 21u bij Europe.Brussels, Oudergemlaan 63 1040 Brussel. Schrijf je in via info@blbe.be

 

Growfunding is een vorm van crowdfunding om inspirerende - kleine en minder kleine - stadsprojecten te financieren die vanuit de onderbuik van de stad opborrelen en gebaseerd zijn op formele en informele netwerken.

 

Growfunding workshop, 3 september van 18u tot 21u, Oudergemlaan 63 1040 Brussel. Schrijf je in via info@blbe.be. Meer info.

 

De Europese buurt: uw mening?

U leeft of werkt in de Europese buurt? Deel dan uw mening over de Leopoldsbuurt via een online-enquête en wel tot 1 juni.

 

Het stedenbouwkundig bureau CityTools wil het sociologische profiel in kaart brengen van de inwoners en gebruikers van de buurt. Wie woont er? Wie komt er op bezoek en waarom? Tegelijkertijd is het de bedoeling een beeld te krijgen van de verwachtingen van gebruikers en inwoners over bepaalde thema’s zoals de huisvesting, uitrustingen, de openbare ruimte of het cultureel aanbod. Die informatie zal dienen om enkele scenario’s uit te werken voor de buurt inzake sociologische evoluties.

 

De studie gebeurt door het Fonds Europese Wijk van de Koning Boudewijnstichting.

 

Neem nu deel aan de enquête!  

 

Fiscale aangifte 

Uw fiscale aangifte zit in de bus maar u geraakt er niet aan uit? De Expat Welcome Desk van de Commissaris voor Europa en de Internationale Organisaties geeft u een woordje uitleg.

 

  • Enkel indien u nog nooit een elektronische aangifte heeft ingediend, ontvangt u in deze periode een aantal papieren documenten. Het gaat om een oefendocument, een handleiding, het eigenlijke aangifteformulier in rood en wit en een enveloppe om uw aangifte en de bijlagen terug te sturen voor 30 juni 2015.
  • De aangifte kan eveneens elektronisch gebeuren en wel voor 15 juli 2015, gebruik makend van uw elektronische identiteitskaart en een kaartlezer.
  • Ambtenaren van de Europese Unie die hun fiscale woonplaats in België hebben moeten eveneens de aangifte doen maar kunnen gewoon een vakje aankruisen dat aangeeft dat ze vrijgesteld zijn voor hun salaris. Alle andere inkomsten dienen wel degelijk aangegeven te worden zoals Belgische burgers.
  • Ambtenaren van de Europese Unie die hun fiscale woonplaats niet in België hebben, sturen eveneens de niet-ingevulde aangifte terug met een brief van hun instelling. Opgepast: deze personen moeten wél de inkomsten van Belgische oorsprong aangeven via een afzonderlijk formulier, aan te vragen bij de belastingsdiensten.

Meer info.

Brussel Centrum: te voet na 29 juni                

Vanaf 29 juni wordt het volledige centrum van Brussel met de invoering van het nieuwe circulatieplan een voetgangerszone. U denkt dus best twee keer na voor u nog eens met de auto naar de stad trekt!

 

Zo worden bijvoorbeeld de lanen tussen De Brouckère en het Fontainasplein voetgangerszone (!), worden fietspaden gevoelig uitgebreid en worden ook de reiswegen en haltes van enkele buslijnen aangepast.

 

Het nieuw circulatieplan wordt acht maanden uitgetest. Gedurende de komende twee jaar wordt de hele zone heraangelegd en aangepast aan de nieuwe situatie. 

 

Meer info.

 

 

Onze suggesties

 

Foot Piknic: comeback van het Festival Matongé-Europe    

Het Festival Matongé-Europe is terug met Foot Piknic op 7 juni : een voetbalmatch met culinaire dimensie in het Leopoldspark. Inschrijven als vrijwilliger of voetballer kan vanaf nu. Een full festival komt eraan in 2016.

 

Tussen 10u en 20u gaan acht gemengde en interculturele ploegen de strijd aan tijdens een minivoetbaltoernooi op het sportterein in het Leopoldspark. Tegelijkertijd gaat er een familiepiknik door en DJ Rebel Up zorgt voor de nodige muziek.

 

Foot Piknic heeft tot doel inwoners, werknemers en gebruikers van de Matongébuurt en de Europese buurt samen te brengen, zoals dat ook al het geval was voor het Festival Matongé-Europe. Dat festival gaat opnieuw door in september 2016.

 

Festival Matongé-Europe : Foot Piknic, zondag 7 juin tussen 10u en 20u , Leopoldspark. Schrijf u nu in als vrijwilliger of voetballer. Meer info

 

Gratis tickets: Santana in concert!           

Carlo Santana, de wereldbekende rock-latino gitarist, geeft een concert in Brussel in het kader van zijn wereldtournee gewijd aan zijn nieuwste 100% latino album. Europe.Brussel geeft 3 duotickets weg.

 

Santanas vader was muzikant in een mariachigroep en leerde de muziek al doende in de bars van Tijuana voor hij de blues ontdekte in San Francisco. Brussel mag blij zijn met het bezoek van deze topartiest met een 40 jarige carrière achter zich, 100 miljoen verkochte albums, tournees in alle hoeken van de wereld en een van de muzikanten in de top 20 van de beste rock, jazz- en folk gitaristen.

 

Gratis tickets! Europe. Brussels geeft drie dubbeltickets weg voor dit topconcert. Neem deel aan de wedstrijd.

 

Santana in concert, The Corazón Tour, 1 juli in Paleis 12. Meer info.

 

Feesten … met de buren!  

De banden aanhalen met je buren en je écht thuis voelen in je eigen buurt? De Dag van de Buren komt er weer aan op 29 mei met tientallen buurtfeestjes op het programma!

 

Wil je zelf nog een feestje bouwen? Dan kan je gratis communicatiemateriaal  afhalen - affiches, posters en uitnodigingen - bij de VZW Immeubles en fête  Eugène Plasky 102 te 1030 - BRUSSEL. T. 02 741.63.20 .

 

Een leuk en jaarlijks initiatief dat burgers de kans wil geven om weer te glimlachen tegen de buren, de banden met de buurt weer aan te halen en het samenhorigheidsgevoel te koesteren. Met als uiteindelijke bedoeling de solidariteit tussen buren te stimluleren en uitsluiting en eenzaamheid tegen te gaan.

 

Dag van de Buren, in elke Brusselse gemeente, 29 mei. Meer info.  

 


De 28 … op je bord!     

Proeven van de culinaire tradities van de 28 Europese lidstaten? Dat kan tijdens ‘De 28 op je bord’ op 23 juni aanstaande van 12u tot 20u op de Esplanade van het Europees Parlement.

 

De Paella Valenciana, Sint-Jacobsschelpen op z’n Bretoens of de Duitse curryworst kent u zeker en vast. Maar heeft al geproefd van de Cypriotische koupepia of het Maltese konijn met chocolade?

 

De 28 in je bord is een culinaire wandeling doorheen de culinaire tradities en keukens van alle Europese lidstaten en is een organisatie van burgemeester Willy Decourty, schepen van Europese Zaken Delphine Bourgeois en het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Elsene.

 

De 28 op uw bord, 23 juni van 12u tot 20u op de Esplanade van het Europees Parlement. Meer info.  

 

Vesalius: een Brusselse arts!   

Ontdek het verhaal van Andreas Vesalius, de lijfarts van Keizer Karel, die een revolutie teweegbracht in de kennis van het menselijk lichaam. Nu in het Coudenbergmuseum!

 

De tentoonstelling vertelt zijn leven aan de hand van medische instrumenten, injectiespuiten en historische documenten maar vertelt over de belangrijkste ziekten tijdens de Renaissance. 

 

Vesalius groeide op in een familie van geneesheren en was de eerste die tijdens zijn studies lichamen van terechtgestelden opvroeg voor analyse en dissectie. Dissectie zou hij trouwens ook gebruiken als belangrijkste onderwijsinstrument. Vesalius was ook de persoonlijke arts van de Keizer Karel en kreeg in Brussel dan ook een verdiend standbeeld op het Barrikadenplein.

 

Vesalius, lijfarts van Keizer Karel, tot 30 augustus in Coudenberg. Meer info.

 

Kidsgazette: SuperVliegSuperMouche!

60 voorstellingen en ateliers voor groot en klein: de vierde versie van het SuperVliegSuperMouche festival komt eraan, een duurzaam én poëtisch stadsevenement.

 

Op het programma staan internationale premières, lokale producties en projecten gerealiseerd door een aantal scholen zelf. Een breed gamma aan activiteiten komt aan bod zoals acrobatie, dans, theater, openluchtcinema, muziek, goochelen, carrousel, marionetten en een zintuigenhoekje voor babies. Creativiteit neemt een belangrijke plaats in tijdens dit  festival met talrijke plaatsen waar de kinderen kunnen bouwen, knutselen of heerlijk wegdromen.

 

Het festival is de kers op de taart van een lang en collectief creatief proces : gedurende maanden werkten scholen, verenigingen, andere organisaties en gemeenten samen om deze artistieke projecten te realiseren.

 

Hier vind je elke week ideeën voor uitstapjes met kinderen.

 

SuperVliegSuperMouche, zondag 14 juni tussen 10u en 19u in het Park van Vorst. Meer info.

 

Fête de la musique!  

Het jaarlijkse gratis festival van amateurmuzikanten én professionele musici ‘Fête de la Musique’ gaat dit jaar door van 19 t.e.m. 21 juni. Alles gratis en in de openbare ruimte!

 

Dit jaar staan alvast op het programma : het Nationaal Orkest van België, Camélia Jordana, Bastian Baker, The Herbaliser, het New-York Ska-Jazz Ensemble, Raketkanon, Mec Yek, Facteur Cheval en tientallen andere muzikanten.

 

Het festival gaat door op tientallen verschillende locaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest en is volledig gratis.

 

Fête de la Musique, op diverse locaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van 19 t.e.m. 21 juni. Meer info.

 

Brussel onder de nazibezetting     

Een unieke fotoreeks, “Brussel onder de nazibezetting”, in de Sint-Gorikshallen toont Brussel onder de nazibezetting, genomen door de moedige, jonge fotograaf Jimmy Bourgeois.

 

Alhoewel het nemen van foto’s door de nazi’s verboden was en streng bestraft werd door de bezetter durfde deze jonge fotograaf het toch aan de straat op te trekken met zijn fototoestel. Hij werkte niet voor een persagentschap en ontsnapte dus aan de censuur. Het resultaat:  een uniek beeld van het dagelijkse leven tijdens de bezetting in Brussel, de vernielingen, de slachtoffers, de propaganda, de zwarte markt, de Duitsers in de stad, de manifestaties en uiteindelijk de bevrijding. Op de zwart-wit foto’s ziet men o.a. de lange rijen van de voedselbevoorrading, de affichecampagnes die de nieuwe maatregelen voor de bevolking aankondigden. De tentoonstelling is dan ook belangrijk voor het collectieve geheugen.

 

Brussel onder de nazi-bezetting, Sint-Gorikshallen, tot en met 27 juni. Meer info.