Blijf op de hoogte

 

 

Onze keuze


 

Lees eens een boek … over Brussel!       

Houdt u van boeken én van Brussel? Dan geven wij u alvast enkele boekentips voor de hoofdstad van Europa mee.

 

Er bestaan natuurlijk de klassieke toeristische en culinaire gidsen maar wie wat dieper graaft ontdekt al snel een paar interessante alternatieven. Zo ontdekt u met het boek ‘Bruxelles tendances’ het allerhipste in de hoofdstad en bevestigen de publicaties ‘The 500 Hidden Secrets of Brussels’ en ‘Bruxelles insolite’ inderdaad dat Brussel een stad is die niet zo gemakkelijk zijn (boeiende) geheimen prijs geeft. ‘Brussels Gay Friendly’ geeft u dan weer een heel ‘andere’ kijk op de hoofdstad. ‘Bruxelles brocantes’ is ideale lectuur indien u een fan bent van rommelmarkten. En als u wat dieper, grondiger  en vooral wetenschappelijker wilt graven, dan bieden ‘Bruxelles, une lecture de la ville’ en ‘The Brussels Reader’ u een prima overzicht van de geschiedenis en socio-economische aspecten van de stad.

 

De meeste van deze boeken zijn online te koop. 

Talen leren: ‘think out of the box’!

Een taal leren op een andere, leuke en sociale manier? Het kan! Europe.Brussels geeft u enkele ideeën die u misschien wel motiveren om de stap te zetten.

 

In de MultiLanguage Meetup in Scott’s bar leer je Frans bij een glas bier of wijn. Je draagt twee vlagjes, een van je moedertaal en een van de taal die je wenst te leren. Hetzelfde bestaat voor het Nederlands : Café Connect van  Patati Patata. En er zijn uiteraard ook de reeds bekende conversietafels zoals de Babbelutconversatietafels voor het Nederlands of die van de Cercle Royale Polyglotte of van het Maison de la Francité voor het Frans. Vergeet ook niet gebruik te maken van de ‘taalhotlines’: de Taaltelefoon van de Vlaamse Gemeenschap of SOS Langage helpen u bij elke taalvraag zoals uitspraak of spelling. La Maison de la Francité biedt ook een originele workshop voor allen die een Latijnse moedertaal hebben en vanuit die kennis snel Frans wensen te leren. Het Gemeenschapscentrum Elzenhof biedt dan weer ‘Babbelen en Koken’ aan en ‘Chouffleur’, theater voor cursisten Nederlands, bovenop de eigen conversatietafels.

  

Een reiskaart … voor uw kinderen  

Reizen met uw kinderen? Vergeet niet om een reiskaart aan te vragen voor uw kinderen. Onze Welcome Desk adviseert.

 

Voor wie? Voor elk kind jonger dat 12 jaar behalve indien de ouders beschikken over een speciale internationale identiteitskaart.

 

Wat? De reiskaart is een document dat verplicht bijgevoegd moet worden bij het paspoort tijdens een reis en kan dus niet alleen gebruikt worden. Het document bevat onder andere de naam, het telefoonnummer van een contactpersoon en een foto van het kind.

 

Hoe bekomen? Ga met uw kind naar uw gemeentehuis en doe een aanvraag. De kaart wordt onmiddellijk afgeleverd of binnen een termijn van ongeveer een week.

 

Prijs? Het tarief verschilt per gemeente maar is steeds redelijk. De prijs schommelt tussen 1 € en 5 €.

 

Duur? Opgepast: de geldigheid van de kaart is beperkt; let dus op dat ze niet vervallen is wanneer u op vakantie vertrekt.

Groene buurten: doe mee!                 

Wilt u ook meer groen in de stad? Dan zal het project ‘Groene buurten’ zeker uw hart wegdragen. Ontdek de ‘groenlaureaten’ 2015 of browse door een paar inspirerende brochures en websites.

 

‘Quartiers verts’ of ‘Groene buurten’ bekroont en stimuleert elk jaar een aantal projecten van individuen of verenigingen die hun buurten een stukje groener willen maken. Voor 2015 werden de nieuwe laureaten zopas bekend gemaakt. Ontdek ze hier!

 

Maar ‘Groene buurten’ is meer dan dat. Op de website vindt u eveneens een aantal bronnen indien u zelf aan de slag wilt gaan. Zo bracht het project zopas de gratis downloadbare brochure ‘Balconnières gourmandes et fleuries’ (enkel in het Frans) uit, boordevol tips voor een groen balkon. Maar op de website van de vereniging wordt er ook doorverwezen naar andere websites of vindt u er een ‘groene’ bibliografie.

 

‘Groene Buurten’ is een intiatief van de vzw Inter-Environnement Bruxelles en wordt ondersteund door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Meer info.

Onze suggesties

50 jaar Beursschouwburg    

50 jaar Beursschouwburg. Dat vier je met tentoonstellingen, interviews en performances die een terugblik van 50 jaar brengen én een vooruitblik van … 1000 jaar! Allen daarheen.

 

Zo staat Anne Teresa De Keersmaeker opnieuw op de planken met de performance Fase, net zoals 30 jaar geleden. De tentoonstelling The Future nodigde kennissen van de afgelopen 50 jaar uit om samen met jonge artiesten aan de slag gaan met de historiek of het gebouw zelf.  En een zicht op de komende 1000 jaar krijgt vorm met experimentele vormen van theater : Ant Hampton geeft met 'The Other People/Someone Else' instructies aan het publiek om zelf deel te nemen aan de voorstelling, David Helbich geeft u met 'Brussels Tracks' een audiogids om zelf Brussel in te trekken (!) waardoor de realiteit een nieuwe auditieve laag krijgt. Met het 'Salon Magnétique' betaalt u door een … schotel mee te brengen en praat u met de muziekkunstenaar over zijn werk.

 

50 jaar Beursschouwburg, Ortsstraat 20-28 1000 Brussel. Meer info.


Jakob Lenz @ De Munt           

Jacob Lenz van de componist Wolgang Rihm is een van de meest opgevoerde werken uit het 20ste eeuwse Duitse operarepertoire en staat op het programma in de Munt.

 

Deze kameropera creëert een uiterst geladen sfeer mede dankzij een uitzonderlijke rijkom aan vocale stijlen, van gesproken tekst tot coloraturen en ook andere allerlei harmonische technieken. Rihm liet over zijn muzikale intenties dan ook twijfel bestaan:  “Ik wil ontroeren en ontroerd worden. Aan muziek is alles pathetisch.”

 

De ontknoping van dit beklijvende werk kan dan ook niet anders dan dramatisch zijn, in een verhaal dat gebaseerd is op Georg Büchners novelle over het onafwendbare afglijden van de dichter Jakob Lenz naar de waanzin.

 

De muzikale leiding is in handen van Franck Ollu en André Breth is de regisseur.

 

Gratis tickets! Europe.Brussels geeft 3 duotickets weg. Neem deel aan de wedstrijd!

 

Jacob Lenz, De Munt, 27 februari - 7 maart.  Meer info

Miniattractiepark in hartje Brussel!  

Foire-Attraction is de tweede uitgave van het miniattractiepark-voor-drie-dagen in de Hallen van Schaarbeek met dit jaar “het eiland” als thema. Voor groot en klein!

 

De Hallen worden omgetoverd tot een universum van fictieve eilanden, in de lucht of zelfs ondergronds. Terwijl u allerlei uitdagingen aangaat zoals touwklimmen of een reusachtige … slurf binnenwandelt.

 

Foire-Attraction is een obstakelparcours waar spel en kunst elkaar ontmoeten, ideaal om plezier te maken met de kinderen of onder volwassenen. Leuke proeven, allerlei ontdekkingen en lekkernijen maken er een perfect dagje uit van.

 

Foire-Attraction van 27 februari  tot 1 maart in de Hallen van Schaarbeek. Meer info.


That crazy little thing called love @ het Klarafestival!     

Het Klarafestival, het Brusselse internationaal muziekfestival en ode aan de Belgische muziek(-talenten), staat dit jaar met ‘If love could be’ in het teken van liefde en passie. Europe.Brussels geeft 2x2 duotickets weg!

 

Zo projecteert het festival de klassieke musical West Side Story mét live begeleiding van het Brussels Philharmonic en krijgt u een wel heel aparte muziekervaring met ‘Dark was the night’ waar u in het pikdonker, gelegen op een bed, werken van ondermeer Janacek te horen krijgt. Zangers Jean-Guihen Queyras en Alexander Melnikov brengen een hommage aan de liefde en aan de dialoog. Het festival brengt ook een van de klassieke en meest uitmuntende operawerken van Händel, ‘Alessandro’, het verhaal van een liefdesconflict tussen twee exotische princessen.  Het zijn maar een paar voorbeelden van het rijke programma dat het Klarafestival dit jaar weer aanbiedt.

 

Gratis tickets! Europe.Brussels geeft 2x2 duotickets weg voor de voorstelling met Jean-Guihen Queyras en Alexander Melnikov op 7 maart en Alessandro van Händel op 21 maart. Doe mee aan de wedstrijd!

Meer info.

Culture + Fun + Museums @ Museum Night Fever   

Wat heb je als je fun, cultuur en musea optelt? Juist, de Museum Night Fever is weer van de partij met 500 artiesten en tientallen musea en wel tot 1u ‘s morgens! Amuseren geblazen dus.

 

Op 7 maart van 19u tot 1u ontdekt u de standaardcollecties van de musea, tijdelijke collecties, maar ook allerlei nachtelijke en onuitgegeven creaties, speciaal in het leven geroepen voor deze dolle nacht met afterparty en een gratis pendelbus van de MIVB.

 

Onze tips: op de Coudenberg beleeft u een vreemd middeleeuws bal met moderne dans en … barokmuziek en in het Jubelparkmuseum ziet u een street art versie van de grotschilderingen van Lascaux. Jongleurs en acrobaten geven het beste van zichzelf in Autoworld en u getuigt dan weer van real time muziekcompositie in het Art & Marges Museum, van de typische joodse humor in het Joodse museum, van een performance in het Parlamentarium dat dans, muziek en schilderkunst combineert met een modeatelier of van een heus pop-up museum in de Sint-Hubertus-galerijen.

 

Museum Night Fever, 7 maart van 19u tot 1u, in 23 Brusselse musea en in de ganse stad. Meer info.

Offscreen: de andere cinema!    

Houdt u van vreemde en bizarre cinema? Op dan naar het Offscreen Festival. Denk vleeseetende planten, spektakelfilms met kettingzagen en spierenbundels Chuck Norris en Jean-Claude Van Damme.

 

Botanicals selecteerde zes films met … planten in de hoofdrol. Het festival brengt ook een verzengende en vintage hommage aan de pornocinema ABC en projecteert ook low budget musicalproducties van het productiebedrijf Cannon.  Tenslotte brengt Offscreen u ook avant-premières, verschillende retrospectieves, conferenties, evenementen en eregasten.

 

Offscreen Festival, van 4 tot 22 maart in Cinema Nova, Cinematek, Bozar en Cinema Rits. Meer info.

‘Lezarts urbains’: het hiphop festival  

Hiphop als cultuurvorm: dat staat centraal in de tentoonstellingen, concerten, performances, workshops en ontmoetingen van het festival ‘Lezarts urbains’. U ontdekt niet alleen muziek maar ook schrijfkunst, schilderkunst en reflecteert over de cultuurvorm.

 

Op het programma staat ondermeer “Electro Chaabi” die de dansende jeugd vooral trakteert op de zogenaamde electro chaabi uit de bidonvilles van Caïro. Het festival biedt ook ontmoetingen rond stadsgeschriften of schrijfateliers voor rap en slam of rondleidingen over graffiti en street art. Onze tip: de voorstelling Work In Progress van de Slayers, een groep van vier hiphop dansers die met hun werk de relatie tussen de mens en technologie in vraag stellen.

 

‘Lezarts urbains’ van 5 tot 28 maart in Botanique, de Hallen van Schaarbeek, Centre culturel Jacques Franck, Maison du livre en Pointculture. Meer info.

Kids Guinguette     

 

Kids Guingette? Dat is een intergenerationele fuif voor alle leeftijden in een van de Atomiumbollen. Kom meefeesten! Het wordt een dol, kleurrijk en muzikaal feestje in de grootste discobol van de stad, georganiseerd door KidsGazette en het Atomium.

 

Op het programma staan swing, rock en disco met de DJs Nico en Claudio en een megagrote choreografie en muziekspelletjes georganiseerd door Remua. En La Sacrée bonne adresse zorgt voor feestelijke accessoires, bloemen, brillen, maquillage en kapsels. Kindertheater BRONKS en de ‘triplettes des tirettes’ - de drie naaistertjes - bouwen voor de kinderen een stoffen droomwereld uit.

 

Verplichte inschrijving. Gratis plaatsen zijn beperkt. Stuur een mail naar info@kidsgazette.be voor 24 februari.

 

Kids Guinguette, zondag 1 maart van 14u tot 17u in  het Atomium.

 

Op de Facebookpagina van Kidsgazette vind je elke week ideeën voor uitstapjes met kinderen.