Blijf op de hoogte

 

Onze keuze


 

Prettig eindejaar vanwege Brussels in the Sky!      

Het Europe.Brussels Liaison Office wenst u een gezellige Kerst en een gelukkig nieuwjaar! Als eindejaarsgeschenk verloten wij een ticket voor twee personen voor een avondje … Brussels in the Sky!

 

Brussels in the Sky is het zwevende platform waar vanaf juni volgend jaar opnieuw topchefs op een hoogte van enkele honderden meters het beste van zichzelf geven voor een dertigtal gasten. Spectaculair zicht op Brussel is inbegrepen!

 

Gratis dubbelticket Brussels in the Sky : doe mee aan de wedstrijd! Meer info.

MuntPunt! Loop gewoon even binnen :-)    

MuntPunt is een "open ervaringsbibliotheek" van de Vlaamse gemeenschap op het Muntplein in hartje Brussel. Je vindt er boeken - in allerlei talen - maar ook CD’s en andere media maar krijgt er ook regelmatig de kans  te genieten van een - meestal gratis - concrete ervaring zoals een gesprek met een auteur of een concert. Daarnaast organiseert MuntPunt ook allerei andere - soms meertalige - evenementen samen met partners, bijvoorbeeld een jobinformatiebeurs of een liefdadigheidsactie.

 

Een open gebouw betekent dat je er zomaar kunt binnenwandelen zonder lid te zijn, om bijvoorbeeld wat te werken in een rustige omgeving of om informatie te vragen over Brussel. Indien nodig word je doorverwezen. 

 

MuntPunt, Muntplein 1000 Brussel, 10u-20u, van maandag tot zaterdag. Zaterdag tot 18u. Meer info

Werkvergunningen in Brussel    

Moeten Brusselaars met een vreemde nationaliteit nu wel of niet een werkvergunning hebben? De Welcome Desk legt uit.

 

  • Is een werkvergunning verplicht? Een werkvergunning is enkel verplicht voor niet EU-burgers (tenzij ze getrouwd zijn of een wettelijk partnerschap hebben met een EU-burger) en ook voor burgers van de nieuwe EU-lidstaten zoals Kroatië.
  • Welke type werkvergunningen bestaan er? Werkvergunning A is onbeperkt geldig voor alle werkgevers; werkvergunning C is  geldig voor alle soorten betaalde jobs, voor één jaar maar hernieuwbaar; de meest voorkomende is tenslotte werkvergunning B die maximum voor één jaar en voor één welbepaalde werkgever geldt en ook hernieuwbaar is.
  • Welke procedure volg je het best? We raden aan te gaan voor werkvergunning B en wel in de zogenaamde categorieën ‘hooggekwalificeerde werknemers met een diploma van hoger onderwijs’ en ‘echtgenoten, geregistreerde partners of afhankelijke kinderen’ van sommigen buitenlandse werknemers.

Deze materie is zeer complex: bel onze Welcome Desk voor vragen! Of consulteer werk-economie-emploi.irisnet.be voor een volledig overzicht.

Thuislozen in Brussel. Hoe helpen?                  

De winter breekt weer aan en met de kou stijgt de nood om de Brusselse daklozen een handje te helpen. Hoe kunt u helpen? Als vrijwilliger kunt u financieel of in natura bijdragen aan de tientallen organisaties die actief zijn in de opvang van Brusselse daklozen waarvan u de lijst kunt raadplegen op www.sociaalbrussel.be. We sommen enkele originele initiatieven op. 

 

Zo kunt u een handje helpen in het sociaal restaurant Snijboontje dat maaltijden aan daklozen bedeelt of u kunt vlees, vis, vers brood of zeepproducten schenken aan 't Eilandje dat onder meer daklozen helpt. De Orde van Malta is dan weer op zoek naar warme winterkleding, dekens en toiletgerei voor hun gratis onthaalhuizen ‘La Fontaine’ in Brussel. De Infirmiers de la Rue zoeken dan weer naar vrijwilligers om onder andere evenementen voor fondsenwerving te organiseren. Het zijn maar enkele voorbeelden van een vrijwillige bijdrage die u kunt leveren aan de opvang van daklozen in de komende maanden én daarna.

 

Meer info.

Brussel ontdekken

Over Belgische sporticonen: Expo 70 jaar Merckx & Ickx!   

Kent u de Kannibaal of Mister Le Mans? De stuk voor stuk Belgische en levende sportlegendes - Eddy Merckx en Jacqy Ickx - worden alle eer aangedaan in de dubbeltentoonstelling “Expo 70 jaar Eddy Merckx – Jacky Ickx”.

 

Deze pop-up tentoonstelling van 2000 m2 is interactief en zet hun lange carrière in de kijker met nooit eerder getoonde stukken zoals originele koersfietsen en sportwagens van onder andere het merk Ferrari, Porsche en Ford met daarnaast ook trofeeën, souvenirs, foto's en films afkomstig uit internationale verzamelingen.

 

De twee topsportlui zijn ver buiten België bekend en al veertig jaar bevriend. Merckx is de grootste wielrenner uit de geschiedenis met 525 overwinningen waarvan 5 rondes van Frankrijk en Italië. Ickx heeft het rijkste palmares van alle Belgische autosporters. 

 

Expo 70 jaar Merckx – Ickx, tot 26 juni 2015 in Trade Mart Brussel, vlakbij het Atomium. Meer info.


Januari is … jazzmaand!           

Jazz is alles wat de klok slaat in Brussel in januari. Het muziekgenre staat letterlijk in het hart van de hoofdstad met drie bruisende festivals.

 

De 21ste versie van Djangofolies huldigt zoals steeds de stichter van de jazz manouche of gypsy jazz, Django Reinhardt. Topmuzikanten brengen tijdens een reeks concerten in gans het land hulde aan deze gitarist met Belgische roots.

 

Voor de tweede editie van het Brussels Jazz Festival, ontvangt Flagey onder andere het Belgische Brussels Jazz Orchestra en het Bruno Vansina Orchestra en wordt Philip Catherine de festivalopener. Op het programma staan onder meer kinderateliers, een tentoonstelling, jamsessies, master classes en … parties!

 

Het River Jazz Festival tenslotte brengt Belgische jazzmuzikanten maar ook internationale gasten, eregast Manu Hermia als aflsluiter en een unieke concertavond met … drie concerten!

 

Djangofolies, van 15 tot 31 januari 2015, in Brussel en de rest van het land; River Jazz Festival, van 9 tot 24 januari in Brussel; het Brussels Jazz Festival van 13 tot 23 januari 2015 in Flagey.

Vlooienmarkt in hartje winter   

Puces d’Hiver is een gloednieuwe overdekte vlooienmarkt in Brussel waar u misschien wel HET unieke stuk ontdekt of gewoon wat komt winkelen op een zondag.

 

Puces d’Hiver ontvangt tussen de 120 en 140 antiquairs, brocantehandelaars et creatievelingen. Ze bieden allerlei voorwerpen aan, zoals vintage of retro meubelen en/of verzamelingen, juwelen of brillen.  Smulpapen vinden bovendien hun gading in  de reeks culinaire standjes. U kunt zich ook inschrijven om al het overbodige uit uw kleerkasten en/of zolders te gelde te maken. De volgende editie op 15 december is een Kerstversie met de Kerstman en glühwein!

 

Puces d’Hiver, elke tweede zondag van de maand tot maart 2015  in het Goederenstation van Tours & Taxis. Meer info.


Brusselse vertellers aan het werk      

Zin in een boeiend verhaal? Probeer eens de Zapérocontes, het belangrijkste freepodium voor vertellers in Brussel. Elke derde vrijdag van de maand in het Goudblommeke.

 

Gedurende één volledige avond stapt u telkens gedurende tien minuten in de wereld van een verteller of een vertelster. De verhalen richten zich op volwassenen die eventjes uit de realiteit willen ontsnappen. 

 

De vertelavonden ontvangen Brusselse, Waalse en Franse vertellers en er is evengoed ruimte voor (al dan niet begeleidende) muzikanten. Dominique Brynaert praat de voorstellingen aan elkaar.

 

Zapéro-contes, elke derde vrijdag van de maand in het Goudblommeke. Meer info.

Kids met Kidsgazette : leve de vakantie !  

Brussel bruist en borrelt en barst van de uitjes voor de allerkleinsten én het hele gezin, ook tijdens het eindejaar ! Ga naar het theater of naar het Kindermuseum of ontdek de spectaculaire reconstructie van de prehistorische Grot van Lascaux. 

 

Noël au théâtre bijvoorbeeld biedt poppen- en objectentheater, schaduwspel en muziek- en danstheater, op verschillende locaties in Brussel  Of je kan je ook laten verrassen in de nieuwe tentoonstelling van het Kindermuseum waar kinderen van 4 tot 12 jaar leren genieten van allerlei mooie en interessante dingen des levens zoals  lekker leren op school, de werking van het menselijk lichaam of ... filosofie!  In het Jubelparkmuseum leer je hoe mensen in de prehistorie leefden in de fascinerende Grot van Lascaux en zijn 2000 muurschilderingen. Tip vor de kids:  op 23 december kunnen ze meedoen aan de stage  “Toe, teken eens een mammoet voor me”.

 

Noël au théâtre, van 26 tot 30 december; Het Kindermuseum, De Verwondering;  Lascaux. De Sixtijnse kapel van de Prehistorie, tot 15 maart 2015.

 

Op de Facebookpagina van Kidsgazette vind je elke week ideeën voor uitstapjes met kinderen.

 

Ontdek België met de Belgian Street Photography    

Ontdek de Belgische steden en andere metropolen dankzij de heel eigen kijk van twintig Belgische fotograven tijdens de tentoonstelling Belgian Street Photography. 

 

Fotografen zoals Karina Brys,  Jimmy Kets, Luc Rabaey, Franky De Schampheleer stellen hun eigen visie voor op de stadsfotografie. Het resultaat is dan ook zeer uiteenlopende interpretaties en de overschrijding van de grenzen tussen disciplines. Je herkent ook telkens dezelfde visie in de reeks werken van elke fotograaf en de eigen bijna surrealistische sfeer die elkeen aan het geheel meegeeft.

 

U bent amateurfotograaf ? Dien dan voor 4 januari uw (beste) foto in met uw persoonlijke visie op de stad en misschien wordt ze wel tussen 10 en 25 januari tentoongesteld. De fotografen van de tien beste foto’s winnen bovendien een straatfotografie-workshop .

 

 

‘Belgian Street Photography’, van 12 december tot 25 januari 2015, in het Belvue Museum. Meer info.

 

Piknik concerten in Flagey                   

Muzikale ontdekkingen tijdens uw middagpauze? Na Boterhammen in het park zijn er nu ook de Piknik concerten in Flagey aan zeer democratische prijzen.

 

Op welbepaalde vrijdagmiddagen  om 12u30 geniet u  voortaan in Flagey tegelijkertijd van een broodje, een drankje én van prachtige muziek. Alle muziekgenres en -stijlen komen aan bod, gebracht door gepassioneerde muzikanten en dat voor de luttele prijs van 7,5 €, alles inbegrepen.

 

We geven u alvast de twee eerstvolgende voorstellingen mee: op 19 december geniet u van Oxalys die Zemlinsky, Debussy en Mahler brengt. Op 16 januari hoort u de pianiste Béatrice Berrut die werken van Bach en Thierry Escaich speelt.

 

Piknik concerten, welbepaalde vrijdagen om 12u30 in Flagey. Meer info.

Eindejaarsavond: 10 x party!   

De jaarlijkse vraag komt er weer aan: wat doen we met eindejaar? Feestneuzen kunnen zich in elk geval laten gaan op één van de tien superparty's die je op happybrussels.com vindt. 

 

De tien party's bieden elk een apart (muziek-)genre en/of origineel kader: techno in de Fuse of in de Bazaar, house in Old Casino of in de Wood, hip-hop in Bloody Louis, swing bij Madame Moustache en gay-friendly in de Wild Gallery. Alle feesten vindt u terug op happybrussels.com 

 

Win 1 dubbelpas: Europe.Brussels geeft een dubbelpas weg ter waarde van 45 euro waarmee u toegang krijgt tot alle party's, dé toeristische musts van de hoofdstad naast een aantal gratis drankjes in originele bars en prijsreducties in een aantal hippe modezaken. Neem deel aan de wedstrijd!