Blijf op de hoogte

 

Onze keuze


Welkom aan de 751 Europarlementsleden!  

Brussel en het Europees Parlement heten de nieuwe Europarlementsleden hartelijk welkom. De Europe.Brussels Welcome Desk staat voor hen klaar! Het nieuwe parlement telt 28 nationaliteiten waarbij de Duitse, Franse, Italiaanse en Engelse nationaliteit het talrijkst vertegenwoordigd zijn met respectievelijk 96 voor Duitsland, 74 voor Frankrijk en telkens 73 leden voor Italië en het Verenigd Koninkrijk. Malta, Cyprus, Luxemburg en Estland hebben een bescheiden vertegenwoording van 6 verkozenen. Samen met de verkozenen gaan zo een 2500 parlementaire assistenten aan de slag.

 

 

Het onthaal startte op 27 mei met standen in alle EU-talen en duurt tot en met 27 juni met logistieke en administratieve begeleiding en een heuse One-Stop Shop die het parlementslid wegwijs maakt in het Europees Parlement. Ook Europe.Brussels is  gedurende een maand aanwezig om de verkozenen wegwijs te maken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met concreet advies over allerlei praktische en administratieve kwesties.


Meet a Brusseleer @ Les Apéros Urbains     

Nieuwe mensen leren kennen? Les Apéros Urbains is dé gelegenheid om een babbel te slaan en een glas te drinken met de Brusselaars, of het nu Belgen zijn of expats. Deze drink & get together gaat elke vrijdag door van mei tot september op opvallende of onverwachte plaatsen in Brussel. Een prima gelegenheid om te proeven van de diverse en multiculturele hoofdstad.

 

Een agenda en meer informatie over de verschillende locaties vindt u op de website van les Apéros Urbains. 

 

Les Apéros Urbains, van mei tot oktober, op diverse locaties in Brussel. Meer info.


Uw kinderen bezighouden in de zomer?    

De vakantie staat voor de deur en u bent op zoek naar een stage voor uw kinderen? Onze helpdesk doet u enkele voorstellen!

  • Surf naar www.lekid.be, een site met een zoekmotor waarmee u gemakkelijk alle mogelijke stages in Brussel kunt vinden voor kinderen tussen 2 en 18 jaar. U selecteert in functie van de leeftijd van uw kind, het type activiteit en zelfs de gemeente!
  • Contacteer de jeugddienst van uw gemeente. Zij organiseren ludieke, sportieve of culturele activiteiten op aangepaste terreinen en nemen de zorg over uw kinderen over en dat aan zeer interessante prijzen!
  • Vergeet zeker ook niet de mogelijkheid van een taalstage met of zonder activiteit. We geven u enkele adressen in Brussel:

www.kiddyclasses.net

www.vacancesvivantes.be

www.intaco.be

www.kidscomputer.be

www.tutti-frutti.be

www.actionsport.be


Uw verblijf in Brussel: 2x 10 tips!   

Uw verblijf in Brussel: 2x 10 tips! 

Bent u een echtgenoot  of partner van een internationale ambtenaar in Brussel? Onze helpdesk legt u in tweemaal tien stappen uit hoe u zich hier kunt vestigen en deel uitmaken van de stad, met bijzondere aandacht voor de ontwikkeling van een eigen professionele activiteit. We sommen alvast vijf vuistregels op:

 

  • Zorg voor een geldige verblijfstitel in België, via de gemeente of via de internationale instelling.
  • Vraag indien nodig een werkvergunning aan.
  • Schrijf u indien nodig eveneens in bij een mutualiteit.
  • Vergeet uw belastingen niet te betalen en uw belastingformulier in te vullen.
  • Heeft u een wagen, vergeet dan zeker niet de nummerplaat correct te registreren.

 

De volledige lijst van tips of Prezipresentatie kunt u hier bekijken.

Onze suggesties

Het leven van alledag in Brussel tijdens de Grote Oorlog                 

Beeld u zich in: Brussel in 1914! Het Museum van de Stad Brussel biedt u een tentoonstelling over het dagelijkse leven in Brussel gedurende de Eerste Wereldoorlog die u meteen toont hoe dit conflict werd beleefd door de twee betrokken partijen. Inderdaad, u ontdekt niet alleen het dagdagelijkse leven van de Brusselaars maar ook dat van de inwoners van de grote Duitse steden.

 

De Stad Brussel biedt tegelijkertijd concerten, conferenties, theatervoorstellingen, films, publicaties en heeft speciaal voor de tentoonstelling een aparte website ontworpen. 

 

En zeker niet te vergeten: het museum is gratis toegankelijk elke eerste zondag van de maand. 

 

Gratis tickets: Europe.Brussels biedt u 5 duotickets aan. Neem deel aan de wedstrijd!

 

‘14-18, Brussel tikt Duits’, van 21 augustus tot 31 december, Museum van de Stad Brussel. Meer info.

Bloementapijt op de Grote Markt      

Een explosie van zomerkleuren die een … Perzisch tapijt onthullen: het jaarlijkse Bloementapijt op de Grote Markt in Brussel is weer van de partij gedurende een volledig weekend. Het Perzische tapijt is ingegeven door het thema van dit jaar: 50 jaar Turkse immigratie in België.

 

Onze tip: op 14 augustus kunt u zelf, ter plaatse of via de webcam van de Stad, de opbouw van dit indrukwekkende kunstwerk volgen in minder dan 24 uur. Het tapijt bestaat uit één miljoen begonia’s, is 77 meter lang en 24 meter breed en wordt samengesteld door 120 vrijwilligers. Zij volgen een immense plastieken en geperforeerde transparante folie waarmee ze de motieven kunnen volgen en uiteindelijk een prachtige levensgrote tekening tot leven brengen.

 

Bloementapijt, van 14 tot 17 augustus,  Grote Markt van Brussel. Meer info.

 


‘Summer of the Photography’!  

‘Summer of the Photography’ is een internationale biënnale van de fotografie en aanverwante media. Dit jaar staat gender centraal als thema.

 

De bezoeker kiest onder meer uit de volgende tentoonstellingen: ‘Woman : The Feminist Avant-Garde from the 1970s’, die het debat aanmoedigt over de hedendaagse man-vrouwrelaties of de tentoonstelling ‘Where we eat’ over vrouwelijke Afrikaanse kunst. ‘The Belgian Six’ van The Word stelt dan weer het werk voor van 6 jonge Belgische, veelbelovende fotografen. 

 

De 35 partners stellen de hedendaagse fotografie centraal en werpen een ”blik op de visuele cultuur van de toekomst”. Het programma stimuleert culturele uitwisselingen tussen de verschillende Europese lidstaten in een mondiale context.

 

Summer of the Photography,  van 18 juni tot 31 augustus, BOZAR. Meer info.

Festival Recylart Holidays: een beetje van alles!

BBQ met de fiets, de projectie van een voetbalmatch, uw eigen brood bakken of zelfs een internationaal concert. Het Festival Recyclart Holidays is een mengeling van buurtevenementen en een heleboel andere zaken in het centrum van Brussel. 

 

Recyclart bevindt zich letterlijk onder het station Brussel-Kappellekerk en biedt met dit festival uiteenlopende buurtactiviteiten, sociale cohesieprojecten, projecties (zowel binnen als buiten), concerten en nog veel meer.

 

Het Festival duurt zes tot zeven weken en gaat telkens door op donderdag en vrijdag : donderdag is over het algemeen meer feestelijk terwijl men op vrijdag zich meer richten op families.

 

Gratis tickets: Europe.Brussels biedt u 3 duotickets aan voor een voorstelling naar keuze vrijdag. Neem deel aan de wedstrijd!

 

 

Festival Recyclart Holidays, van 26 juni tot 1 augustus, elke donderdag en vrijdag. Recyclart. Meer info.

100% leute op de Zuidfoor      

Roetsjbanen, mierzoete suikerspin en hilarische spiegelpaleizen. Van 13 juli tot 18 augustus opent de jaarlijkse grootste Brusselse kermis de deuren: de Zuidfoor!

 

De Zuidfoor bestaat al sinds 1885 en biedt meer dan 150 culinaire standjes en spectaculaire of meer klassieke kermisattracties zoals schietkramen maar ook koordje-trek, het reuzenrad, de hilarische cakewalk of de paardenmolen. In elk geval vindt u er een attractie naar uw smaak, zowel voor kinderen, families als voor roekeloze waaghalzen.

 

Onze tips: de openingsshow op 13 juli wordt dit jaar verzorgd door de Brusselse Circusschool met onder andere een duizelingwekkend koorddansspektakel en de muzikanten van de Harmonie van de Politiekorpsen van Brussel en de Kermisfanfare. En op 17 en 18 augustus betaalt u verminderde tarieven van -20% tot -40%.

 

De Zuidfoor, van 13 juli tot en met 18 augustus, op de Zuidlaan, tussen de Hallepoort en Anderlechtsepoort. Meer info.


Kids met kidsgazette: on the beach! 

Elke zaterdag in Brussel Bad: creatieve ateliers voor (vergezelde) kinderen van zes jaar en ouder, in samenwerking met Kidsgazette. Uiteraard staat het spel centraal, maar ook de elementen water, aarde, vuur en wind.

 

De kinderen maken hun eigen speelgoed zoals een windwijzer, een fluit, een kazou, een bootje en nog veel meer. En elke week helpt een bekend figuur uit de Brusselse cultuurscène de kinderen om samen met hen te creëren.

 

Het Museum voor Natuurwetenschappen, het BELvue museum, de Coudenberg, het Atomium, de Wolf, om er maar een paar te noemen, openen een heel nieuwe wereld voor de jongeren via bij wijlen ongewone workshops.

 

Aarzel vooral niet om bambou mee te brengen, karton en allerlei gerecycleerde materialen om samen een pakketboot en de hutjes te bouwen van Brussel Bad!

 

Kidsgazette & Patrimoine à roulettes, elke zaterdag van 5 juli tot 9 augustus, van 13u tot 18u. Meer info.

 

Op de Facebookpagina van Kidsgazette vind je elke week ideeën voor uitstapjes met kinderen.

Gratis openluchtcinema: Bxl fait son cinéma.  

Het jaarlijkse én gratis filmgebeuren ‘Bruxelles fait son cinéma’ presenteert van 9 tot en met 19 juli maar liefst 11 films in open lucht en dat  in 11 Brusselse gemeenten. Het is meteen een prima gelegenheid om tegelijkertijd allerlei Brusselse gemeenten beter te leren kennen.

 

Op het programma staan onder andere “Les garçons et Guillaume, à table” van en met Guillaume Gallienne en  “La marche” van Nabil Ben Yadir met Jamel Debbouzze. Niet te versmaden ten slotte zijn de mediterrane snacks die vanaf 21u30 worden opgediend.

 

Bruxelles fait son cinéma, van 9 tot 19 juli, op diverse locaties in Brussel. Meer info.

La Fiesta Latina!

Zwoele ritmes, pikante snacks en mediterrane klanken. Brussel valt einde augustus opnieuw voor de charmes van het Festival Fiesta Latina.

 

Het is alweer de 12de versie van dit latino festival dat doorgaat van 22 tot en met 24 augustus in het TerKamerenbos. Typische latino marktjes, concerten, parties met latino … dj’s en zomerse terrasjes zijn zoals elk jaar van de partij.

 

Het volledige programma is nog niet bekend maar wordt binnen afzienbare tijd gepubliceerd op de website of Facebookpagina.

 

Festival Fiesta Latina, van 22 tot 24 augustus, Gespanhoek in het Terkamerenbos. Meer info.