Banken

Een bankrekening (zichtrekening) is de makkelijkste en veiligste manier om jouw financiën te beheren.

Opening van de bankrekening

Om een rekening bij een Belgische bank te openen, volstaat het je te richten tot een filiaal van deze bank, gewapend met een officieel identiteitsbewijs of paspoort en een officieel bewijs van verblijf in het buitenland. Zodra je verblijfsvergunning in België in orde is, moet je de bank hiervan op de hoogte te brengen.  Indien je een kredietlijn ('onder nul gaan') op jouw zichtrekening wenst, zal de bank een bewijs van jouw inkomsten vragen. Hiervoor worden een bediendecontract of drie recente opeenvolgende salarisfiches aanvaard.

Gebruik van de bankrekening

Het is belangrijk bij de bank te informeren naar de kosten van de zichtrekening. Deze kosten kunnen verschillen van bank tot bank. Van zodra er geld op de rekening is gestort, kan ze worden gebruikt. Je an met een betaal- of kredietkaart geld van je rekening halen en overschrijvingen uitvoeren. Er kan ook geld op je rekening gestort worden. Om bvb je salaris te ontvangen, moet je enkel uw rekeningnummer doorgeven aan je werkgever.

Regelmatige kosten (bv de maandelijkse huur-, gas-, of telefoonrekening) kan je ook via domiciliëring betalen. Voor deze permanente opdracht moet je wel eerst schriftelijke toestemming geven. De schuldeiser stuurt de factuur daarna rechtstreeks naar de bank, die zelf de betaling uitvoert. Deze betalingen worden op vaste, vooraf bepaalde, data uitgevoerd. De domiciliëring kan op elk ogenblik worden aangepast of stopgezet.

Beheer van de rekening

Je ontvangt rekeninguittreksels waarop alle details over jouw stortingen en betalingen worden vermeld. In de zelfbedieningskantoren van de meeste banken kan je deze uittreksels zelf afdrukken. De meeste banken bieden hun klanten ook een home-banking of pc-banking dienst aan. Zo kan je via u eigen computer uw rekening beheren, overschrijvingen uitvoeren en ook zelf uittreksels afprinten. Indien je je uittreksels niet zelf opvraagt, zal je bank ze op geregelde tijdstippen met de post versturen.

Bankdiensten voor expats

Sommige Belgische banken bieden aan expats een totaalpakket aan tegen een jaarlijkse bijdrage. Hiervoor beschikt de klant meestal over een zichtrekening, een betaalkaart, een kredietkaart, overschrijvingsformulieren, enz.  Natuurlijk kan je ook kiezen voor een gewone zichtrekening.

Meer informatie